czwartek, 8 listopada 2018

Marynowana dynia




Przepis doskonały, który polecam z całą odpowiedzialnością. W tym roku dostałam dynię, która jest tak duża, że nie byłam w stanie jej podnieść. Część zamrożę jako pulpę a z resztę zrobię marynowaną tym właśnie sposobem.



Pamiętam jak rozdawałam słoiczki znajomym z tak zrobioną dynią, a było to 10 lat temu i wszyscy się nią zachwycali. Zwracam uwagę aby nie gotować dyni zbyt długo, nie może się za bardzo rozgotować. Po ugotowaniu powinna być szklista i jędrna. Kostka powinna być w miarę jednakowa. Z mniejszych części można zrobić pulpę i zamrozić.
Nie zapomnijmy wyjąć przypraw przed włożeniem dyni do słoików!


 Marynowana dynia
  
Składniki:

  • 1,5kg obranej dyni / bez skóry i miąższu /,
  • 1kg cukru,
  • 1,5l octu winnego,
  • przyprawy / anyżek, cynamon, 2 liście laurowe, imbir, goździki, 1 płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu/.
  
Przygotowanie:

  • Dynie kroimy w niezbyt duże kostki lub wydrążamy niewielkie kulki specjalną łyżką.
  • Ocet winny z cukrem i przyprawami doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minutę.
  • Pokrojoną dynię dzielimy na 4 części. Każdą część gotujemy 3-4 minuty w syropie i wyjmujemy łyżką cedzakową do miski.
  • Wystudzonym syropem zalewamy dynię i odstawiamy w chłodne miejsce.
  • Następnego dnia zlewamy syrop, zagotowujemy 3 minuty i ponownie, po przestudzeniu, zalewamy dynię. Trzeciego dnia zlany syrop gotujemy 5 minut, /zawsze bez przykrycia/.
  • Kostki dyni przekładamy do słoików, zalewamy syropem, z którego wcześniej usuwamy przyprawy, na wierzch kładziemy krążek celofanu zwilżony spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemnie i suche miejsce.
  • Słoiki z dynia możemy pasteryzować 15 minut w temp. 85st.


Tyle przepis oryginalny, który pochodzi z książki „Ziołowe Królestwo” praca zbiorowa.
Ja miałam 3kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni. Zalewą zrobiłam ze zwykłego octu.

Przepis po zmianach

  • 3kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę,
  • 1litr octu 10%,
  • 3litry wody,
  • 1kg cukru,
  • Przyprawy jak w przepisie bez anyżku.

Wykonanie jak w przepisie powyżej.


1 komentarz:

i poczekaj na jego moderację

Print