To jest jedno z najlepszych ciast u mnie na świątecznym
stole. Wilgotne, aromatyczne, przepyszne, bardzo polecam!
W cieście nie czuć alkoholu,
wyparował i wierzcie mi,
bardziej ciasto można poczuć w biodrach niż w głowie, jak za dużo zjemy😃.Ciasto powinno leżakować 2-3 tygodnie. Ten czas jest konieczny aby nabrało smaku i aromatu. Przed podaniem dekorujemy dowolnie.
To ciasto ma jeszcze jedną zaletę, jest przygotowane na
długo przed świętami a to oszczędność tak cennego czasu, którego nam brakuje w
tym okresie przedświątecznym.
Ciasto z koniakiem i wiśniami
- 250g miękkiego masła,
- 250g cukru trzcinowego,
- 6 żółtek,
- 250g mąki orkiszowej jasnej,
- 200ml letniego mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250g czekolady, najlepiej dobrej gorzkiej,
- 100g zmielonych migdałów,
- 6 ubitych na pianę białek,
- 1 szklankę lub więcej suszonych miękkich wiśni,
- ¼ litra dobrego koniaku.
1. Utrzyj
masło z cukrem, dodawaj kolejno:
·
Żółtka,
·
mąkę z proszkiem,
·
mleko stopniowo,
·
utartą na tarce czekoladę,
·
migdały,
·
i na końcu wmieszaj wiśnie i ubitą pianę z
białek.
Użyłam małej tortownicy o średnicy
16cm i foremki o rozmiarach 27x18 Możemy użyć dowolnych foremek np. w kształcie
choinki czy gwiazdy.Foremki smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temp.160-170st. do suchego patyczka.
Kiedy ciasto wystygnie, nasączamy ciasto koniakiem. Można to zrobić łyżeczką, strzykawką ale najlepiej użyjmy szklanej butelki z atomizerem, wówczas alkohol rozprowadzimy równo na cieście.
Ciasto pakujemy w folię spożywczą i zostawiamy do leżakowania, najlepiej w chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację