środa, 14 listopada 2018

Torcik marchewkowy z kremem czekoladowym




Przepyszny torcik marchewkowy. To ciasto z powodzeniem może zastąpić biszkoptowe. Spójrzcie, jakie równe i bez żadnych pęknięć!



Jest wilgotne, świetnie się kroi i nie trzeba go nasączać, chociaż można. Krem jest przepyszny i schładza się nawet w temperaturze pokojowej. Jeśli lubicie kremy bardziej puszyste, proponuję „dodać mu skrzydeł”, czyli wmieszać w krem kilka łyżek bitej śmietany.
Ciasto najlepsze na drugi nawet trzeci dzień.
Inspiracją do wykonania tego torciku był przepis na ciasto marchewkowe z tej strony klik.





Torcik marchewkowy z kremem czekoladowym

Potrzebujemy na ciasto

·        280g mąki pszennej,
·        2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
·        2 płaskie łyżeczki sody,
·        2 łyżeczki przyprawy piernikowej.

·        280g cukru,
·        2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy,
·        4 jajka,
·        280g startej marchwi / na tarce do ziemniaków /,
·        175g roztopionego masła,
·        100g pokrojonych orzechów włoskich.

Mąkę łączymy z proszkiem, sodą i przyprawą piernikową. Odstawiamy.
Do oddzielnej miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy, dodajemy jajka. Miksujemy do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Następnie dodajemy startą marchew, potem stopniowo mąkę i mieszamy. Na koniec schłodzone roztopione masło i orzechy. Mieszamy łyżką do połączenia.
Dno tortownicy o średnicy 25cm wykładamy papierem. Wlewamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 200st i pieczemy ciasto przez jakieś 30 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 180st i dopiekamy do suchego patyczka.
Ciasto schładzamy przed nałożeniem kremu.

Krem
·        250g serka mascarpone,
·        200g gorzkiej czekolady,
·        3 łyżki z górką cukru muscovado.

Miksujemy serek na puszystą masę. Rozpuszczamy czekoladę z cukrem w kąpieli wodnej i po lekkim schłodzeniu dodajemy do serka i dokładnie mieszamy.
Kroimy ciasto na 2 części, wykładamy ¾ kremu resztę zostawiamy do posmarowania wierzchu ciasta. Dekorujemy dowolnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print