sobota, 1 listopada 2025

Doskonałe pomidorowe sucharki z orzechami

Jesień może być  piękna nawet w kuchni. Stary przepis wyciągnięty z archiwum nie zestarzał się wręcz przeciwnie. Często do niego wracam a po raz pierwszy upiekłam sucharki w 2013r.


Można je było znaleźć na starym blogu. Bardzo je polecam, świetnie smakują z poranną kawą. Można je zajadać z ulubionym dżemem, a nawet z samym masłem czy białym serem.


Doskonałe pomidorowe sucharki z orzechami

Składniki:

1. Robimy rozczyn z drożdży, odrobiny mleka i cukru i czekamy aż drożdże uaktywnią się.

2. Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia, a do miski wsypujemy 220g mąki.

3. Zaparzamy mąkę wrzącym mlekiem i mieszamy drewnianą łyżką, jak ciasto przestygnie kończymy wyrabiać ręką.

4. Do lekko ciepłego ciasta dodajemy rozczyn z drożdży i dokładnie mieszamy z ciastem. Przykrywamy ciasto i pozostawiamy, aby lekko podrosło na około 15 minut.

5. W międzyczasie do oddzielnej miski wlewamy żółtka, dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy, sól i kardamon. Miksujemy ręcznym mikserem około minuty, aby składniki połączyły się i lekko spieniły.

6. Całość wlewamy do podrośniętego ciasta, dodajemy miękkie masło, stopniowo pozostałą ilość mąki. Wyrabiamy ciasto, aby było lśniące i elastyczne pod koniec dodając orzechy.

7. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

8. Formujemy małe okrągłe bułeczki /mąka do podsypywania jest zbyteczna / i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Każdą bułeczkę uciskamy dłonią, aby ją odrobinę spłaszczyć.

9. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, dosłownie na kilka minut.

10. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180-185st. przez 10-12 minut, aby lekko się przyrumieniły.

11. Bułeczki na jednej blasze się nie pomieszczą, więc w trakcie pieczenia jednych możemy przygotować drugą partię.

12. Bułeczki wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż wystygną.

13. Następnie każdą bułeczkę przecinamy nożem na pół i ponownie układamy na blasze przekrojoną stroną do góry, wkładamy ponownie do piekarnika tym razem temperatura 150-160st na tak długo, aż się odpowiednio wysuszą. Temperaturę można obniżać w trakcie wysuszania, jeśli zauważymy, że się za bardzo przypiekają. Od czasu do czasu piekarnik można uchylić, pozbywając się nadmiaru wilgoci.

14. Wysuszone sucharki pozostawiamy w otwartym piekarniku już po jego wyłączeniu na kilka chwil.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print