sobota, 1 listopada 2025

Doskonałe pomidorowe sucharki z orzechami

Jesień może być  piękna nawet w kuchni. Stary przepis wyciągnięty z archiwum nie zestarzał się wręcz przeciwnie. Często do niego wracam a po raz pierwszy upiekłam sucharki w 2013r.


Można je było znaleźć na starym blogu. Bardzo je polecam, świetnie smakują z poranną kawą. Można je zajadać z ulubionym dżemem, a nawet z samym masłem czy białym serem.


Doskonałe pomidorowe sucharki z orzechami

Składniki:

1. Robimy rozczyn z drożdży, odrobiny mleka i cukru i czekamy aż drożdże uaktywnią się.

2. Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia, a do miski wsypujemy 220g mąki.

3. Zaparzamy mąkę wrzącym mlekiem i mieszamy drewnianą łyżką, jak ciasto przestygnie kończymy wyrabiać ręką.

4. Do lekko ciepłego ciasta dodajemy rozczyn z drożdży i dokładnie mieszamy z ciastem. Przykrywamy ciasto i pozostawiamy, aby lekko podrosło na około 15 minut.

5. W międzyczasie do oddzielnej miski wlewamy żółtka, dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy, sól i kardamon. Miksujemy ręcznym mikserem około minuty, aby składniki połączyły się i lekko spieniły.

6. Całość wlewamy do podrośniętego ciasta, dodajemy miękkie masło, stopniowo pozostałą ilość mąki. Wyrabiamy ciasto, aby było lśniące i elastyczne pod koniec dodając orzechy.

7. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

8. Formujemy małe okrągłe bułeczki /mąka do podsypywania jest zbyteczna / i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Każdą bułeczkę uciskamy dłonią, aby ją odrobinę spłaszczyć.

9. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, dosłownie na kilka minut.

10. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180-185st. przez 10-12 minut, aby lekko się przyrumieniły.

11. Bułeczki na jednej blasze się nie pomieszczą, więc w trakcie pieczenia jednych możemy przygotować drugą partię.

12. Bułeczki wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż wystygną.

13. Następnie każdą bułeczkę przecinamy nożem na pół i ponownie układamy na blasze przekrojoną stroną do góry, wkładamy ponownie do piekarnika tym razem temperatura 150-160st na tak długo, aż się odpowiednio wysuszą. Temperaturę można obniżać w trakcie wysuszania, jeśli zauważymy, że się za bardzo przypiekają. Od czasu do czasu piekarnik można uchylić, pozbywając się nadmiaru wilgoci.

14. Wysuszone sucharki pozostawiamy w otwartym piekarniku już po jego wyłączeniu na kilka chwil.

2 komentarze:

  1. Zafascynowała mnie znowu tym przepisem kochana Pani Dano.
    Będę wypiekać.
    Pozdrawiam serdecznie
    I.W.-Onka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Iwonko uważaj aby nie za bardzo je przyrumienić.
      Ten kolor sprawia, że trudno odróżnić kiedy są gotowe.
      Lepiej piec krócej bo piekarniki różnie grzeją. Przy wysuszaniu będzie ok! Buziaki:)

      Usuń

i poczekaj na jego moderację

Print