Chleb na zakwasie, na drożdżach tylko z mąki, wody i odrobiny włożonego serca. Chleb pieczony w domu, to najlepszy chleb.
Chleb pszenno-orkiszowy z dodatkiem mąki z pszenicy durum i mąki jaglanej
- 30g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 300g wody.
Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy do fermentacji na 12-14 godzin
Ciasto właściwe:
- 530g zaczynu, całość,
- 300g mąki pszennej typu 750,
- 100g mąki z pszenicy Durum,
- 50g mąki jaglanej,
- 200g wody,
- 13g soli,
· 1 płaska łyżeczka drożdży suszonych, można pominąć,
· mąka do podsypania.
Składniki ciasta właściwego łączymy. Wyrabiamy ciasto od chwili połączenia składników 5 -7 minut. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy na 2,5-3 godzin.
W tym czasie składamy ciasto 2 krotnie posypując blat mąką w odstępie 50 minutowym. Staramy się, aby jak najmniej mąki dostało się do środka ciasta.
Za trzecim razem formujemy ciasto w bochenek. Wkładamy do koszyczka, aby wyrosło. Jeśli dodaliśmy drożdże powinno wyrosnąć w czasie 1-1,5godz. Jeśli bez drożdży musimy poczekać nieco dłużej.
U mnie rosło na blasze z piekarnika wyłożonej papierem.
W trakcie rośnięcia trochę się rozjechało, ale w piekarniku w ciągu 15 minut podskoczyło do góry.
Pieczemy przez 15 minut w temp. 240-250st. w naparowanym piekarniku. Następnie wyjmujemy naczynie z wodą i zmniejszamy temp. do 220st. Dopiekamy jeszcze około 40 minut.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację