środa, 26 listopada 2025

Chleb pszenno-orkiszowy z dodatkiem mąki z pszenicy durum i mąki jaglanej

 
Chleb jest stałym elementem w naszej codzienności. To nasza kultura i tradycja. Chleb to życie. Przysłowie mówi: "Biedna to kraina, gdzie się chleb kończy, a kamień zaczyna" albo „Milszy chleb własny razowy, niż pański nie zawsze zdrowy”.
Chleb na zakwasie, na drożdżach tylko z mąki, wody i odrobiny włożonego serca. Chleb pieczony w domu, to najlepszy chleb.
Ten chleb piekłam w 2015r. Poprosiła mnie o ten przepis jedna z internautek, która odwiedza Leśny Zakątek. Udało mi się wyszperać z archiwum.

Chleb pszenno-orkiszowy z dodatkiem mąki z pszenicy durum i mąki jaglanej

Zaczyn

Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy do fermentacji na 12-14 godzin

Ciasto właściwe:

  • 530g zaczynu, całość,
  • 300g mąki pszennej typu 750,
  • 100g mąki z pszenicy Durum,
  • 50g mąki jaglanej,
  • 200g wody,
  • 13g soli,

· 1 płaska łyżeczka drożdży suszonych, można pominąć,

· mąka do podsypania.

Składniki ciasta właściwego łączymy. Wyrabiamy ciasto od chwili połączenia składników 5 -7 minut. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy na 2,5-3 godzin.

W tym czasie składamy ciasto 2 krotnie posypując blat mąką w odstępie 50 minutowym. Staramy się, aby jak najmniej mąki dostało się do środka ciasta.

Za trzecim razem formujemy ciasto w bochenek. Wkładamy do koszyczka, aby wyrosło. Jeśli dodaliśmy drożdże powinno wyrosnąć w czasie 1-1,5godz. Jeśli bez drożdży musimy poczekać nieco dłużej.

U mnie rosło na blasze z piekarnika wyłożonej papierem.

W trakcie rośnięcia trochę się rozjechało, ale w piekarniku w ciągu 15 minut podskoczyło do góry.

Pieczemy przez 15 minut w temp. 240-250st. w naparowanym piekarniku. Następnie wyjmujemy naczynie z wodą i zmniejszamy temp. do 220st. Dopiekamy jeszcze około 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print