czwartek, 4 grudnia 2025

Bułeczki dyniowe, orkiszowo-owsiane

Mąka owsiana sprawia, że ciasto jest nieco delikatniejsze i mniej sprężyste niż czysty orkisz, ale bułeczki są cudownie miękkie i sycące! Zachowują długo świeżość.

Można je łamać po kawałku. Sprawiają wrażenie  jakby uciekł z nich cały gluten. Polecam! Dynia to hokkaido, która była wyjątkowo pomarańczowa. Jest to odmiana Uchiki Kuri, którą kupiłam u rolnika. Bułki można zajadać z serem, z wędliną, dżemem i z czym kto ma ochotę. Z każdym dodatkiem smakują znakomicie.

 Bułeczki dyniowe orkiszowo-owsiane 

Składniki:

  • 300 g puree z dyni (ugotowanej na parze i zmiksowanej na gładko)
  • 350 g jasnej mąki orkiszowej (typ 630 lub 700)
  • 150 g mąki owsianej (możesz użyć gotowej lub zmielić płatki owsiane na mąkę)
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jajko (do ciasta)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru 
  • Garść pestek dyni do posypania
  • Garść płatków owsianych do posypania

Wykonanie

1. Aktywujemy drożdże (Zaczyn): Zaczyn ze świeżych drożdży (lub pomijamy jeśli użyjemy drożdży instant / 

2. Mieszamy oba rodzaje mąki z solą i cukrem . Dodajemy puree, masło, mleko, jajko i zaczyn.

3. Wyrabiamy ciasto przez 8-10 minut. Ciasto może być nieco bardziej klejące z powodu mąki owsianej, ale dodanie odrobiny mąki orkiszowej podczas wyrabiania powinno pomóc.

1. Odstawiamy przykryte ciasto w ciepłe miejsce na 1,5 do 2 godzin. Włożyłam do piekarnika z włączoną żarówką.

2. Dzielimy ciasto na 10 części. Ciasto uformowałam w paluchy. Najpierw zrobiłam z poszczególnych części kulki ciasta, następnie rozwałkowałam na placki i zrolowałam je tworząc podłużne bułki.

3. Układamy na blasze do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed ostatecznym rośnięciem  spryskałam bułki ciepłą wodą i posypałam pestkami dyni i płatkami owsianymi. Można też posmarować rozbełtanym jajkiem zamiast wodą.

4. Pieczemy w 180 -190 st. Około 25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek. Moje 10 sztuk piekłam około 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print