Można je wciskać w masę serową lub użyć mniej i ułożyć tylko na powierzchni masy serowej.
Najlepiej kroić na drugi dzień, polecam! Pychotka!
Sernik z kakaową kruszonką i mandarynkami
Ciasto na kruszonkę
- 220g mąki orkiszowej jasnej,
- 80g mąki migdałowej,
- 2 łyżki z górką gorzkiego kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100g cukru,
- cukier z prawdziwą wanilią,
- 100g schłodzonego masła,
- 2 jajka,
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany,
- dodatkowo 1-2 łyżki mąki migdałowej.
Suche składniki / bez dodatkowej mąki migdałowej / mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Dodajemy schłodzone starte masło na tarce o grubych oczkach. Palcami robimy kruszonkę, następnie dodajemy jajka i zagniatamy dodając pod koniec 1 lub 2 łyżki gęstej śmietany. Ciasto dzielimy na 2 części owijamy w folię spożywczą i wkładamy jedną do lodówki drugą do zamrażalnika
Masa serowa
- 1 kg sera białego,
- 100 g miękkiego masła,
- 200 g cukru pudru,
- 6 średnich jajek,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- kilka mandarynek bez pestek.
1. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy partiami ser cały czas miksując do dobrego połączenia.
3. Następnie dodajemy po jednym jajku. Następne jajko dodajemy wówczas jak pierwsze dokładnie zmiksujemy z poprzednim.
4. Na koniec dodajemy zmieszane mąki.
5. Foremkę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem. Połową ciasta wykładamy spód foremki. Zapiekamy w temp.200st 10-15 minut. Lekko schładzamy i posypujemy zapieczone ciasto 1-2 łyżkami mąki migdałowej.
6. Wykładamy masę serową i wciskamy cząstki mandarynek. Masę wyrównujemy. Na koniec ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki.
7. Piekarnik nagrzewamy do 170st. Wkładamy foremkę z ciastem i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 st.
8. Pieczemy przez 1,5 godziny nie otwierając piekarnika. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację