poniedziałek, 24 lutego 2025

Sernik z kakaową kruszonką i mandarynkami

Świetny sernik, po upieczeniu nie opada jest prosty jak przysłowiowy stół. Myślę, że to za sprawą niskiej temperatury pieczenia. Wilgotny również za sprawą mandarynek. Użyłam 6 sztuk to moim zdanie najlepsza ilość.
Można je wciskać w masę serową lub użyć mniej i ułożyć tylko na powierzchni masy serowej. 
Najlepiej kroić na drugi dzień, polecam! Pychotka!

Sernik z kakaową kruszonką i mandarynkami

Ciasto na kruszonkę

  • 220g mąki orkiszowej jasnej,
  • 80g mąki migdałowej,
  • 2 łyżki z górką gorzkiego  kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100g cukru,
  • cukier z prawdziwą wanilią,
  • 100g schłodzonego masła,
  • 2 jajka,
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • dodatkowo 1-2 łyżki mąki migdałowej.

Suche składniki / bez dodatkowej mąki migdałowej / mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Dodajemy schłodzone starte masło na tarce o grubych oczkach. Palcami robimy kruszonkę,  następnie dodajemy jajka i zagniatamy dodając pod koniec 1 lub 2 łyżki gęstej śmietany. Ciasto dzielimy na 2 części  owijamy w folię spożywczą i wkładamy  jedną do lodówki drugą do zamrażalnika

Masa serowa

  • 1 kg sera białego,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 6 średnich  jajek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • kilka mandarynek bez pestek.

1. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę.

2. Dodajemy partiami ser cały czas miksując do dobrego połączenia.

3. Następnie dodajemy po jednym jajku. Następne jajko dodajemy wówczas jak pierwsze dokładnie  zmiksujemy z poprzednim.

4. Na koniec dodajemy zmieszane mąki.

5. Foremkę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem. Połową ciasta wykładamy spód foremki. Zapiekamy w temp.200st 10-15 minut. Lekko schładzamy i posypujemy zapieczone ciasto 1-2 łyżkami mąki migdałowej. 

6. Wykładamy masę serową i wciskamy cząstki mandarynek. Masę wyrównujemy. Na koniec ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto wyjęte z zamrażarki.

7. Piekarnik nagrzewamy do 170st. Wkładamy foremkę z ciastem i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 st.

8. Pieczemy przez 1,5 godziny nie otwierając piekarnika. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w zamkniętym piekarniku przez godzinę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print