Przez kilka dni szukałam pustych rurek waflowych w pobliskich sklepach i oczywiście takich jak chciałam nie było.
Mogłam sobie odpuścić te głupie rurki i zrobić deser inaczej, ale jak już sobie coś zaplanuję to nie odpuszczę.Pani w sklepiku osiedlowym, deklarowała nawet, że zapyta w hurtowni, ale też nie było. W końcu kupiłam kwadratowe wafle o rozmiarach 28x28 i postanowiłam zrobić sama.
Przyszłam do domu i do dzieła. Na wszelki wypadek kupiłam 2 opakowania wafli. Napełniłam spryskiwacz gorącą wodą z sokiem cytryny. Przecięłam wafle na 3 równe części. Każdą z nich spryskiwałam z obu stron. Pozostawiałam kilka minut, aby zmiękły. Potem delikatnie zwijałam w rurki. Kilka wafli udało mi się zepsuć bo je przemoczyłam. Najadłam się tych zepsutych wafli, były całkiem niezłe, kwaskowate dzięki cytrynie😋
Za bardzo namoczone nie będą trzymały kształtu i nie da się ich wysuszyć. W trakcie suszenia klapną i nici z rurki. Tu potrzebne jest wyczucie, którego nabrałam po 2-3 zepsutych waflach! Potem już szło mi o wiele lepiej. Po zwinięciu wafli w rurki lekko przyciskałam złączenia szczególnie przy końcówkach rurek, aby się nie otwierały podczas suszenia w piekarniku.
Suszyłam na blasze wyłożonej papierem złączeniem do dołu w temp około 100st przy uchylonych drzwiczkach. Powinny być sztywne i tak samo chrupiące jak produkt wyjściowy, czyli wafle. Jest to dobry sposób, aby zrobić rurki o takiej średnicy, jaka nam pasuje do wykonania deseru.
Wysuszone rurki można długo przechowywać.
Tak było w 2014r. bo to przepis z przed 9 lat i wtedy właśnie szukałam rurek waflowych do deseru.
Nie wiem jak jest teraz, ale na allegro na pewno są. Przepis podaję, bo może ktoś z Was zechce sam zrobić.
Rurki z bitą śmietaną z musem truskawkowym
Potrzebujemy:
- Prostokątna tortownica o rozmiarach 27x18,
- 750ml zmiksowanych truskawek / 700g truskawek /,
- 3 torebki galaretki truskawkowej,
- 300ml wrzącej wody,
- 800ml śmietany 36% do musu truskawkowego,
- 400ml śmietany 36% do dekoracji,
- 2 śmietanki fix,
- cukier puder wg uznania, ja dodałam 1 kopiastą łyżkę,
- 6 rurek waflowych o długości 13,5cm, w tortownicy będzie 3 rzędy złączonych rurek długości 27cm.
- owoce do przybrania.
- Dno i boki tortownicy smarujemy delikatnie olejem.
- Miksujemy truskawki.
- 300ml wody gotujemy w garnuszku, dodajemy 200ml śmietany mieszamy podgrzewamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia i dodajemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia.
- Rozpuszczoną galaretkę dodajemy do musu truskawkowego i miksujemy do połączenia.
- 1/3 musu wlewamy na dno tortownicy i wstawiamy do lodówki, aby lekko stężał.
- Pozostałe 600ml śmietany ubijamy na sztywno i słodzimy do smaku. Napełniamy przy pomocy rękawa cukierniczego rurki waflowe.
- Wyjmujemy tortownicę z zastygniętą częścią galaretki, układamy na niej rurki z bitą śmietaną równolegle do dłuższego boku tortownicy w 3 rzędach po 2 rurki. Wzdłuż rurek można wcisnąć kilka truskawek. Całość zalewamy pozostałym musem truskawkowym. Wkładamy do lodówki, najlepiej na noc, aby deser stężał.
- Przed podaniem pozostałe 400ml śmietany ubijamy na sztywno ewentualnie ze śmietanką fix i odrobiną cukru. Dekorujemy wierzch deseru przy pomocy rękawa cukierniczego i układamy owoce.
I really like the blog and I hope people will have a new blog, thanks for the blog.😘
OdpowiedzUsuńភ្នាល់បាល់ អនឡាញ