środa, 21 grudnia 2022

Świąteczne ciasteczka z masą makową

Ciastka bez zbędnie upiększających dodatków. Można je tak podać lub udekorować w/g własnego pomysłu, albo po prostu oblać gorzką czekoladą czy posypać cukrem pudrem.

Ja pozostawiłam je w wersji „roboczej”. Do ciasta dodałam minimalną ilość cukru, ponieważ po upieczeniu smarowałam ciastka miodem, który delikatnie w nie wsiąka i nadaje im miodowego smaku. Miód pozwala również na lepsze trzymanie masy makowej miedzy dwoma ciastkami.

Ciastka można przygotować oprócz lub zamiast tradycyjnego makowca. Zapakowane w dekoracyjny celofan mogą być ładnym i smacznym prezentem.

Świąteczne ciasteczka z masą makową

 Składniki na ciasto

  • 600g mąki orkiszowej jasnej,
  • 300g masła,
  • 100g cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • sól do smaku,
  • ewentualnie odrobinę zimnej wody.

Siekamy masło z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto nie wyrabiając go zbyt długo. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę. Ciasto wałkujemy porcjami na placki grubości 3-4milimetry i wycinamy okrągłe ciasteczka o średnicy około 7cm. Z tej ilości ciasta wychodzi około 45-50 ciasteczek. Pieczemy w temperaturze 170-185st do ładnego zrumienienia. Kiedy ciasteczka przestygną, smarujemy je płynnym miodem, nakładamy na posmarowane ciastko około łyżki masy makowej, przykrywamy drugim posmarowanym ciastkiem. Delikatnie przyciskamy i układamy w pudełka.

Składniki na masę makową 

  • 250g maku, x)
  • 150-200g płatków migdałowych, / można użyć mniej płatków + inne bakalie /,
  • otarta skórka z cytryny lub sok z jednej cytryny,
  • odrobinę cynamonu,
  • około 1szklanki płynnego miodu.

Mak wsypujemy do naczynia, zalewamy zimną wodą. Powstałe na powierzchni nieczystości wylewamy z wodą. Robimy to do chwili aż powierzchnia wody będzie czysta. 

Wkładamy mak do garnka zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Przelewamy mak na sito wyłożone tetrą lub ściereczką bawełnianą do odcieknięcia. Pod koniec dodatkowo zwijamy ściereczkę i dokładnie odsączamy z wody.  

Przekręcamy mak przez maszynkę, drugi raz przekręcamy dodając migdały i inne bakalie. Po raz trzeci dla pewności, że będzie miał zwartą i dość lepiącą konsystencję.

Do zmielonego maku dodajemy miód i startą skórkę z cytryny lub sok, cynamon. Mieszamy do dobrego połączenia składników.

x) Można użyć maku mielonego, ale proponuję po zaparzeniu  przekręcić go przez maszynkę razem z migdałami i innymi bakaliami.

4 komentarze:

  1. Wyglądają obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuję, upiekę dla mojej Wnusi...

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej.
      Wszędzie w moich przepisach mąkę orkiszową zastępujemy zwykłą pszenną, jeśli ktoś nie używa orkiszowej.

      Usuń

i poczekaj na jego moderację

Print