środa, 7 września 2022

Doskonałe sucharki pomidorowe z orzechami

To nie jest mój pierwszy wypiek z dodatkiem soku czy keczupu z pomidorów. Przykładem może być ten chleb na zakwasie z dodatkiem pomidorów z puszki. Dodanie soku pomidorowego czy innych przetworów pomidorowych do ciasta na chleb

czy innego wypieku nie tylko wpływa na kolor miąższu, ale sprawia, że pieczywo nie wysycha zbyt szybko i dodatkowo wzbogacone jest o likopen zawarty w pomidorach.
Kolor najbardziej jest widoczny w pieczywie na drożdżach piekarskich. Nie wiem dlaczego w pieczywie na zakwasie jakikolwiek dodatek naturalnego soku warzywnego czy z owoców, kolor nie jest tak intensywny. Być może, to właśnie zakwas "rozkłada" kolor przy dłuższej fermentacji. 
W sucharach, koncentratu pomidorowego użyłam bardziej do koloru niż dłuższego ich przechowywania. Suchary mają to do siebie, że można je przechowywać dłużej a jak dodamy masło klarowane, to długość przechowywania w szczelnych pojemnikach wzrasta co najmniej trzykrotnie.
Ta ilość użyta w przepisie nie wpływa znacząco na smak, ale bardziej na kolor. 

Smakowita przekąska! Można zajadać maczając je w kawie, herbacie czy mleku. Dla wszystkich w każdym wieku:)

Chrupiące, lekko słodkie, świetne również do mini kanapek.
Z tych składników można przygotować 38 bułeczek, czyli 76 sucharków biorąc porcję ciasta wielkości piłeczki pingpongowej około 40g każda. Takie najlepsze, bo bułeczki rosną po uformowaniu i w odrobinę w trakcie pieczenia.
Dodając tylko 70g cukru są delikatnie słodkie. Jeśli lubicie bardziej słodkie, można dodać więcej. Zamiast mąki orkiszowej można użyć zwykłej pszennej a suszoną stewię zastąpić otartą skórką z organicznej cytryny lub limonki. Stewię z powodzeniem zastąpi suszony tymianek, bazylia czy oregano.


Doskonałe  sucharki pomidorowe z orzechami

 Składniki:

  • 700g mąki orkiszowej jasnej,
  • 25-30g świeżych drożdży,  /30g drożdży, jeśli cukru dodamy więcej /,
  • 200g miękkiego masła,
  • 260ml mleka,
  • 120g koncentratu pomidorowego,
  •  7 żółtek,
  • 70-150g cukru, /150g cukru, jeśli drożdży dodamy 30g /,
  • 160g orzechów laskowych, przyprażonych na patelni, x)
  • 1 łyżka suszonej stewii,
  • ½ płaskiej łyżeczki kardamonu,
  • 1 łyżeczka soli. 

  1. Robimy rozczyn z drożdży, odrobiny mleka i cukru i czekamy aż drożdże uaktywnią się.
  2. Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia, a do miski wsypujemy 220g mąki.
  3. Zaparzamy mąkę wrzącym mlekiem i mieszamy drewnianą łyżką, jak ciasto przestygnie kończymy wyrabiać ręką.
  4. Do lekko ciepłego ciasta dodajemy rozczyn z drożdży i dokładnie mieszamy z ciastem. Przykrywamy ciasto i pozostawiamy, aby lekko podrosło na około 15 minut.
  5. W międzyczasie do oddzielnej miski wlewamy żółtka, dodajemy cukier, koncentrat pomidorowy, sól i kardamon. Miksujemy ręcznym mikserem około minuty, aby składniki połączyły się i lekko spieniły.
  6. Całość wlewamy do podrośniętego ciasta, dodajemy miękkie masło, stopniowo pozostałą ilość mąki i suszoną stewię. Wyrabiamy ciasto, aby było lśniące i elastyczne pod koniec dodając orzechy.
  7. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
  8. Formujemy małe okrągłe bułeczki około 40g każda /mąka do podsypywania jest zbyteczna / i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Każdą bułeczkę uciskamy dłonią, aby ją odrobinę spłaszczyć.
  9. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, dosłownie na kilka minut.
  10. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180-185st. przez 10-12 minut, aby lekko się przyrumieniły.
  11. Bułeczki na jednej blasze się nie pomieszczą, więc w trakcie pieczenia jednych możemy przygotować drugą partię.
  12. Bułeczki wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż wystygną.
  13. Następnie każdą bułeczkę przecinamy ostrym nożem na pół i ponownie układamy na blasze przekrojoną stroną do góry, wkładamy ponownie do piekarnika tym razem temperatura 120-130st na tak długo, aż się odpowiednio wysuszą. Temperaturę można obniżać w trakcie wysuszania, jeśli zauważymy, że się za bardzo przypiekają. Od czasu do czasu piekarnik można uchylić, pozbywając się nadmiaru wilgoci.
  14. Wysuszone sucharki pozostawiamy w otwartym piekarniku już po jego wyłączeniu na kilka chwil.
x) Orzechy prażę na suchej patelni do chwili aż skórka zrobi się ciemna i zacznie pękać. Ciepłe orzechy wysypuję na kuchenny bawełniany ręcznik , zawijam i na blacie "wałkuję" ręką aby pozbyć się skórki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print