piątek, 23 września 2022

Babka ziemniaczana z dynią i ziołami

Babka z dynią jest bardziej delikatna od tej z samych ziemniaków. Smakuje wyśmienicie z kwaśną śmietaną. Na drugi dzień świetnie się kroi.

Można jeść na zimno lub podsmażać pokrojoną w plastry. Tak przygotowanym farszem można również napełnić osłonki naturalne i upiec na rumiano. Nie jest to danie dietetyczne, ale raz na jakiś czas można się skusić.

  Przepis nie jest zbyt precyzyjny co do ilości składników, ale każdy z nas smażył placki ziemniaczane i wie ile dodać np. jajek. Co do reszty składników to robimy na wyczucie i w/g własnego smaku.

Babka ziemniaczana z dynią i ziołami

 Potrzebujemy

  • 2 części ziemniaków,
  • 1 część dyni,
  • wędlina / kawałki z pieczeni lub po prostu boczek lub kiełbasa /,
  • jajka
  • rozmaryn,
  • lubczyk,
  • majeranek,
  • ostra papryczka,
  • odrobinę gałki muszkatołowej,
  • cebula,
  • smalec ze skwarkami, najlepiej domowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • ewentualnie 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w kostkę z papryczką i smalcem. Dodajemy pokrojoną w niedużą kostkę wędlinę. Na koniec dodajemy zioła świeże lub suszone.

Ziemniaki i dynię obieramy. Ścieramy na tarce lub mechanicznie. Jeśli w trakcie ścierania wytworzyło się zbyt dużo płynu, odlewamy przez sito i dodajemy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Do startej masy ziemniaczano-dyniowej dodajemy całość z patelni i rozbełtane jajka.

Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy kilka placków na patelni, aby sprawdzić czy masa jest tak doprawiona jak lubimy.

Następnie całość wylewamy do dobrze wysmarowanej tłuszczem foremki lub wyłożonej papierem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 200st około 60 minut do ładnego zrumienienia. Pod koniec pieczenia przełączamy grzanie tylko na dół, aby dobrze przyrumienić spód babki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print