środa, 1 czerwca 2022

Ciastka z miętą pieprzową i gorzką czekoladą


Mięta jest znana od czasów starożytności. Ma mnóstwo właściwości zdrowotnych, które z łatwością wyczytacie w sieci. Jest 40 gatunków mięty. Obecnie na rynku jest mięta pieprzowa jedna z najbardziej popularnych. Sprzedawana w pęczkach, w doniczkach też widziałam. Dużo tej właśnie mięty suszę bo nie jest za bardzo ostra i w/g mnie  świetna w kuchni. Z jednego pęczka uzyskałam 73g listków.

 



Jak suszę? Do mniejszej ilość ziół nie wyciągam suszarki. Delikatnie płuczę gałązki mięty i rozkładam na ręczniku aby wyschły. Obrywam liście i ponownie rozkładam na suchej ściereczce do wysuszenia w temp. pokojowej.







Będzie na zimę, ale 
używam jej bez względu na porę roku do czekolady. 
Roztapiam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i dodaję do niej utartą miętę w moździerzu, przesianą dodatkowo przez sitko aby pozbyć się zgrubień z liści.
Taki proszek dosypuję do roztopionej czekolady tworząc nowy smak albo służy mi do posypywania ciast z polewą, naleśników na słodko czy innych placków a nawet leniwych klusek. Pomysłów może być wiele.
W upalne dni, mam nadzieję, że takie będą, mam różne gatunki mięty na balkonie i używam jej do napojów, czyli liście mięty, woda i cytryna. Ten sposób na pewno wszyscy znamy. Natomiast lody miętowe są znakomite klik

Jak smakują ciasteczka z miętą? Osoby, które lubią miętę będą zachwycone a myślę, że nawet te, które za nią nie przepadają polubią miętę w ciastkach. Czuje się miętę bardzo delikatnie a ciastka dodatkowo są chrupiące, nie za bardzo słodkie no i znikają niestety. Wstyd pisać, bo w ciągu 2 dni:). 

Uwaga co do gęstości ciasta. Ciasta raczej nie da się wałkować, chyba, że podsypiemy więcej mąki, jednak nie polecam. Ciasto można formować w kulki, które są stabilne. Jajka u mnie ważyły ze skorupką 162g. Jeśli użyjecie większych trzeba odrobinę mąki dosypać. Mąkę w przepisie dosypujemy na końcu, więc łatwo jest ją regulować, jeśli użyjemy zwykłej mąki pszennej o niższym typie, mniejszej zawartości białka i innej wilgotności. Mimo tych uwag, nie powinno być dużej rozbieżności w ilości mąki.


Ciastka z miętą pieprzową i gorzką czekoladą

Składniki
 

  • 40-50g listków świeżej mięty pieprzowej,

  • 180g cukru najlepiej białego drobnego do wypieków,

  • 200g miękkiego masła,

  • 3 średnie jajka,

  • kilka kropel cytryny,

  • odrobinę soli,

  • 430g mąki orkiszowej jasnej, typ 630,

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 50g gorzkiej czekolady drobno pokrojonej.

Wykonanie

  1. Opłukane i wysuszone liście mięty kroimy drobno i wrzucamy do miski.

  2. Dodajemy cukier i masło. Miksujemy ręcznym blenderem aż liście zostaną całkowicie rozdrobnione.

  3. Następnie wbijamy jajka i  sok z cytryny ponownie miksując kilka chwil.

  4. Odstawiamy blender już nam nie będzie potrzebny. Dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. wyrabiamy ciasto łyżką na koniec dodajemy pokrojoną czekoladę.

  5. Ciasto można wstawić do lodówki aby trochę stężało. Następnie rękoma formujemy kulki lekko je spłaszczając i wykładamy na blachę z piekarnika wyłożona papierem. Można wcisnąć w ciasto jeszcze kawałki czekolady. Ciastka w trakcie pieczenia rozpływają się delikatnie, więc zachowajmy odstępy i nie róbmy zbyt cienkich.

  6. Pieczemy w temp. 175-180st 15-20 minut aż spód ciastek lekko się zarumieni.  Z tej ilości  wychodzi 2 blachy ciastek około 60 sztuk w zależności od wielkości.


1 komentarz:

  1. Ale szkoda, ze nie ma Pani blog instagrama. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację

Print