piątek, 17 czerwca 2022

Knekkebrød, norweski chlebek chrupki

Chlebek chrupki popularny był a może jeszcze jest nadal w krajach Skandynawii. W Norwegii jest pod nazwą Knekkebrød i pod taką był pieczony w 2014r. w czerwcowej piekarni prowadzonej  przez Anię z bloga Kuchennymi drzwiami w której brałam udział.


Można piec z pierwszego lub drugiego przepisu. Ilość poszczególnych ziaren, można dowolnie zmieniać na takie jakie najlepiej lubimy. Można oczywiście ziaren nie prażyć tylko wszystkie składniki połączyć i zalać wodą tak jak w oryginalnym przepisie. Gdzieś wyczytałam, że można użyć wody gazowanej, aby pieczywo było bardziej chrupkie, ale ja tego nie sprawdzałam.
Te chrupiące chlebki są godne polecenia. Dlatego przypominam ten wpis z przed lat. Są przepyszne z masłem, dżemem i różnego rodzaju pastami. Można po nie sięgać z czystym sumieniem i jeść bez niczego. Polecam!

Podaję przepis oryginalny i mój po niewielkich zmianach co do ilości składników i lekkiego podprażenia ziaren.

Knekkebrød

Przepis po moich zmianach na jedną blachę z piekarnika wielkości około 40x32cm.

Potrzebujemy

  • 100g otrębów owsianych,
  • 100g płatków owsianych,
  • 100g mąki żytniej razowej,
  • 17g soli,

Składniki mieszamy w misce i odstawiamy.

Na patelnię wsypujemy:

  • 100g pestek z dyni,
  • 100g słonecznika,
  • 50g siemienia lnianego,
  • 50g ziaren sezamu.

  • Dodatkowo 350g wody

Ziarna wrzucamy do garnka z grubym dnem lub na patelnię. Stawiamy na niedużym ogniu. Prażymy do chwili aż zaczną podskakiwać. Powinny się lekko przyrumienić. Nie możemy dopuścić do przypalenia. Trwa to 2-3 minuty w zależności od ustawionego płomienia.


 W tym czasie kilka razy potrząsamy patelnią, aby równo się rumieniły. Ziarna wysypujemy do miski do wystudzenia.  Następnie wsypujemy ziarna do miski z przygotowaną wcześniej mieszanką, łączymy razem i wlewamy wodę.

 
Mieszamy łyżką do dobrego połączenia. Mieszanina jest dość mokra, ale nie płynna. Pozostawiamy ją na około 10minut.W tym czasie blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na środek papieru wykładamy mieszaninę ziaren i rozprowadzamy na całej blasze. Na początku możemy to robić wilgotnymi dłońmi.

 
Warstwa powinna być w miarę wszędzie równa. Pomagamy sobie wilgotną drewnianą deseczką lub szpatułką, aby przycisnąć w każdym miejscu mieszaninę. Następnie zaznaczamy drewnianą listwą lub nawet nożem wielkość chlebków, jakie chcemy uzyskać po upieczeniu. Chodzi o to, aby po wstępnym pieczeniu łatwiej nam było pokroić chrupki.

Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180st na 10 minut otwierając kilka razy piekarnik, aby wypuścić parę. Wyjmujemy blachę docinamy do końca płaty chrupek i ponownie wkładamy do piekarnika zmieniając temperaturę do 175st. Dopiekałam chlebki 30 minut od czasu do czasu otwierając piekarnik na chwilę.

 
Na 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszyłam temperaturę o 5-10st. nie otwierając już piekarnika. Chlebki powinny być lekko przyrumienione, wysuszone i chrupiące.
Wyjmujemy blachę z piekarnika, odwracamy chlebki jak jeszcze są cieple chwytając za papier na drugą stronę, na tę samą blachę lub blat. Papier powinien znaleźć się na górze. Ściągamy papier i układamy chrupki na kratce, aby całkowicie wystygły.

 

Ponieżej oryginalny przepisz z tej ilości wychodzi 2 blachy z piekarnika

Knekkebrød  przepis oryginalny

Składniki:

  • 200 ml otrębów pszennych,
  • 200 ml płatków owsianych,
  • 200 ml pestek dyni,
  • 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej,
  • 200 ml ziaren słonecznika,
  • 100 ml siemienia lnianego,
  • 100 ml ziaren sezamu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 700 ml wody.

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko  równą warstwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut. Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje. Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print