poniedziałek, 2 lipca 2018

Chleb marchwiowy


 Chleb ten pieczony był w listopadowej piekarni w 2015r.
Pyszny, kolorowy i bardzo smaczny. To chleb na zaczynie drożdżowym, który kilkanaście godzin fermentuje, dzięki czemu jego smak jest wyjątkowy.
Chleb jest z dodatkiem samego soku z marchwi bez dodatku wody. W wykonaniu bardzo prosty i tak naprawdę nie zmieniałam w przepisie prawie nic.
Zamiast rodzynek dodałam tylko suszoną żurawinę a ciasto rosło w koszyczku. Piekłam na nagrzanej blasze z piekarnika.
Chleb jest słodkawy i taki wyjątkowo śniadaniowy. Można go jeść z białym serem, dżemem, miodem , masłem albo zupełnie bez niczego.



Chleb marchwiowy

  • 3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania,
  • 1 1/4 łyżeczki soli kuchennej,
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant lub innych suchych drożdży,
  • 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi,
  • 3/4 szklanki rodzynek,
  • 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka nasion kminku.

  1. W średniej misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże; dodaj sok z marchwi.
  2. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręcznie, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 30 sekund. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj kolejną łyżkę lub dwie wody. Dodaj rodzynki i orzechy i wymieszaj, aż się połączą z ciastem. Przykryj miskę i odstaw, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasta jest więcej niż podwójna ilość. Trwa to od 12 do 18 godzin.
  3. Hojnie posyp blat mąką. Skrobaczką lub gumową szpachelką zeskrob ciasto z miski w jednym kawałku. Omączoną ręką lub skrobaczką skieruj brzegi ciasta do środka.
    Umieść czystą ścierkę kuchenną na blacie roboczym i obficie posyp mąką i kminkiem.
  4.  Delikatnie umieść ciasto na ściereczce. Jeśli ciasto jest lepkie, posyp wierzch mąką. Zwiąż luźno rogi ściereczki, aby pokryły ciasto i umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona. Zrób test palcem i jeżeli nie jest gotowe, niech rośnie 15 minut dłużej.
  5. W tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta, nagrzej piekarnik do 230st. C stopni z garnkiem żeliwnym / kamieniem do pieczenia/ nagrzaną blachą ustawioną w dolnej części pieca. Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub na kamień /blachę /.Garnek przykryj pokrywą i piecz przez 25 minut. Następnie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 15-20 minut, aż chleb będzie miał głęboki brązowy kolor.
    Za pomocą łopatki żaroodpornej lub rękawicy, ostrożnie wyjmij chleb z garnka i umieść go na kratce.

1 komentarz:

  1. Wspaniale wygląda!
    Przeczuwam, że mogłabym zjeśc cały bochenek ;)

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację

Print