środa, 16 marca 2022

Bananowe kluski kładzione z serem i sosem jabłkowym

Dzisiaj mija dokładnie 9 lat, kiedy po raz pierwszy ugotowałam te pyszne kluski. Od tamtego czasu robiłam je w różnej wersji, ale zawsze głównym składnikiem były banany. W przygotowaniu różnych wersji, może nas ograniczać tylko nasza wyobraźnia.

Polecam je szczególnie dla dzieciaków. Sos jabłkowy zrobiony z jabłek w domu jest najlepszy. Nie musimy używać sokowirówki. Wystarczy zetrzeć jabłka na tarce do ziemniaków i wycisnąć z pulpy sok przez gazę.

Sposób przygotowania klusek, identyczny jak zwykłych klusek kładzionych. Różnica polega na użytych składnikach. Sama jestem zaskoczona ich smakiem. Są delikatne, mięciutkie z wyczuwalnym smakiem bananów.

Powstały spontanicznie bez szczególnego planowania. Zdecydowanie lepsze od zwykłych kładzionych, w których jest tylko mąka, jajko i woda. Bardzo polecam, zrobiłam je na słodko, chociaż tak naprawdę mogą być podawane z różnymi wytrawnymi sosami.

Bananowe kluski kładzione z serem i sosem jabłkowym

16. 03.2013  |  16:18

Ciasto:

  • 2 średniej wielkości banany,
  • 2 jajka,
  • 200g mąki orkiszowej jasnej,
  • 250g białego sera /może być kostka/,
  • sól do smaku,
  • listki mięty do dekoracji / zamiast mięty, można zetrzeć cynamon /. 

Banany rozgniatamy w misce widelcem, dodajemy ser i jajka. Składniki najlepiej zmiksować ręcznym mikserem na papkę. Następnie dodajemy mąkę, solimy i mieszamy łyżką do dobrego połączenia. Ilość mąki w zależności od wielkości bananów, jajek, a także od wilgotności sera, sami regulujemy. Najlepiej użyć składników w/g przepisu i zrobić test na jednej klusce, gotując ją we wrzątku. Powinna być zwarta i jednocześnie miękka.

Gotujemy w osolonej wodzie, nakładając łyżką do zupy jak najmniejsze kluski, biorąc pod uwagę to, że rosną w trakcie gotowania, co widać na zdjęciu. Moje kolejne były już o dużo mniejsze.
Gotujemy od wypłynięcia około 1-2 minuty.

Sos jabłkowy:

  • 3-4 duże kwaśne jabłka, / wychodzi szklanka soku z jabłek /,x)
  • 1-2 łyżki cukru muscovado. 
Najlepiej użyć soku. Wlewamy sok do małego garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu, aż sok stanie się w miarę gęsty. 
x) Obecnie jabłka nie są tak soczyste więc lepiej użyć więcej.

1 komentarz:

  1. Bardzo oryginalny pomysł. Nie robiłam jeszcze takich kluseczków. Na słodko na pewno smaczne. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację

Print