środa, 22 września 2021

Ciastka owsiane z dodatkiem płatków jaglanych i nasion z konopi

Z tej ilości składników wychodzi około 40 sztuk ciastek różnej wielkości. Ciastka są delikatnie słodkie i bardzo chrupiące.

Ciasto powinno być dobrze schłodzone, wtedy świetnie się kroi i trzyma kształt w trakcie pieczenia. Formowałam różnej wielkości i grubości i najbardziej chrupiące są te większe i bardziej płaskie.

Ciastka owsiane z dodatkiem płatków jaglanych i nasion z konopi

Potrzebujemy

  • 400g miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru muscovado + dodatkowo 2 łyżki cukru brązowego jasnego,
  • 3 duże jajka,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
  • 1 łyżka z górką kakao,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 4 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1 szklanka płatków jaglanych,
  • 1 łyżka łuskanych nasion z konopi, / można zastąpić je prażonymi nasionami sezamu lub słonecznika /
  •  do posypania wierzchu ciasteczek: kawałki czekolady, cukier rafinada, ziarna słonecznika itp. 

Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i ponownie miksujemy około 2 minut.

Następnie dodajemy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszamy przesiewamy przez sito i dodajemy do masy, dodajemy również dwa rodzaje płatków i nasiona konopi. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką.

Po połączeniu składników ciasto dzielimy na 2 części i każdą formujemy w wałek dowolnej grubości, w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć ciastka. Ciasto szczelnie zakręcamy w folię, dodatkowo formujemy i schładzamy w lodówce. Ja pozostawiłam ciasto na noc. 

Następnie kroimy ciasto w krążki, można je dodatkowo uformować i posypać cukrem, ziarnami czy wetknąć w nie kawałki czekolady.

Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w temp. 175-180st do ładnego zrumienienia 10-12 minut w zależności od grubości ciastek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print