czwartek, 12 grudnia 2024

Ryby smażone w pysznej zalewie z dodatkiem gałązek świerka


Można już je przygotować. Tak przygotowane ryby im dłużej postoją tym będą lepsze. Gałązki świerka ładnie się prezentują w słoiku i na pewno nadają specyficznego smaku. Można użyć również gałązek jodły.
Poza tym mogą uzupełniać puste miejsca w słoiku. Ryby po usmażeniu nie da się upchać na siłę, trzeba się z nią obchodzić delikatnie. Mąka żytnia  nadaje smaku, może być jasna albo razowa.


Ryby smażone w pysznej zalewie z dodatkiem gałązek świerka

Potrzebujemy

  • Ryby, np.  śledzie zielone, makrela świeża, pstrąg,
  • sól.

Zalewa, wystarcza na 4 słoiki litrowe

  • 750ml wody,
  • 300ml octu,
  • 200g cukru brązowego,
  • czerwona cebula 2-3 sztuki, 
  • 8 kulek jałowca, po 2 na słoik,
  • 16 kulek ziela angielskiego po 4 kulki na słoik,
  • 20 ziaren pieprzu, 5 na słoik lub więcej,
  • liście laurowe po 2-3 na słoik,
  • 4 łyżeczki gorczycy po jednej na słoik,
  • gałązki świerka po 3-4 na słoik.
  • sól.
  • mąka żytnia do panierowania ryb.

  1. Rybę czyścimy, odcinamy skrzela, ogon, myjemy i osuszamy. Kroimy w dzwonki. Solimy i pozostawiamy na jakiś czas. 
  2. Do przygotowanych słoików wkładamy przyprawy, oprócz cebuli i gałązek świerka.
  3. Ryby obtaczamy w mące i smażymy na maśle klarowanym lub oleju do ładnego zrumienienia.
  4. Gotujemy wodę z octem, cukrem, cebulą i solą. Musimy wyczuć jej ilość bo wcześniej ryba była solona. Ocet można dodać na końcu do zalewy jak cebula delikatnie zmięknie.
  5. Rybę układamy w słoikach, uzupełniając gałązkami świerka a na wierzch wykładamy cebulę. Całość uzupełniamy zalewą i zakręcamy słoiki.
  6. Moje słoiki zamknęły się bo miałam jeszcze dość ciepłą rybę. Przechowujemy w chłodnym miejscu.



Poniżej zdjęcie z 2014r. ze starego bloga. Z ryby wybrałam pstrąga Wówczas robiłam podobnie używając gałązek jodły,  dodałam również własne suszone pomidory i zamiast cukru miód. 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print