piątek, 27 grudnia 2024

Migdałowe ciasteczka w dwóch odsłonach

  Piekłam je 2 razy w grudniu. Najpierw z nadzieniem makowym. Mak przygotowałam jak do makowej strucli. Można pominąć bakalie, ale ja dodałam tylko bardzo drobno je pokroiłam. Ciastka zostały zjedzone w tempie allegro:)


Do tych  z dżemem użyłam 2 rodzaje domowych dżemów: truskawkowy i mirabelkowy. Wymieszałam oba i zredukowałam do odpowiedniej konsystencji Wystarczy podgrzewać je w szerokim garnku na małym ogniu. 
Ciastka po upieczeniu są chrupiące, włożone do pudełka delikatnie miękną nie tracąc swojej chrupkości. Polecam te ciastka bo nawet upieczone bez żadnego nadzienia są rewelacyjne a pracy z nimi niewiele.

Tak jak napisałam w przepisie ciasta nie chłodzimy. Jeśli jednak to zrobimy musimy ponownie doprowadzić je do temperatury pokojowej i ponownie krótko zagnieść. Moje ciasto przeleżało  noc w lodówce więc zwracam na to uwagę. Ciasto nie nadaje się za bardzo do wałkowania za sprawą  dość dużej ilości mąki migdałowej, dlatego jest tak chrupiące  po upieczeniu. Ciastka robimy ręcznie.

Z którym nadzieniem lepsze w/g mnie? Oczywiście z dżemem i te w kształcie łódeczek bo więcej wchodzi nadzienia. Najlepszy jest dżem słodko-kwaśny.

  Migdałowe ciasteczka w dwóch odsłonach

Potrzebujemy

  • 450g mąki orkiszowej jasnej,
  • 150g mąki migdałowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 300g miękkiego masła,
  • 3 żółtka,
  • 180g cukru pudru.
Nadzienie 
  • mak,
  • dowolny dżem

1. Mąkę orkiszową mieszamy z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito.

2. Masło miksujemy do białości z cukrem i solą. Dodajemy stopniowo po żółtku miksując za każdym razem.

3. Do masła dodajemy stopniowo mąkę migdałową i dokładnie mieszamy łyżką do połączenia.

4. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką a następnie ręką aby całość dobrze połączyć.

5. Ciasto jest gładkie i przyjemne w dotyku. Nie musimy wkładać go do lodówki bo jeśli ciasto za bardzo stwardnieje ciastka w trakcie formowania będą pękać.

6. Formujemy okrągłe kulki rękoma  lub podłużne / 20-25g. / robimy w nich wgłębienie do którego. wkładamy przygotowany mak lub dżem. Nie spłaszczamy zbyt mocno ciastek. W trakcie pieczenia ciasto rośnie i rozchodzi się na boki. 

7. Pieczemy w temperaturze 180st. 20-25 minut do zrumienienia.

Ciastka z nadzieniem makowym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print