Tym, którzy nie maja takich możliwości proponuję pączki mniszka lekarskiego.
Można je zbierać od teraz do końca kwitnienia mniszka. Najlepsze są te pączki, które są blisko ziemi / środek rośliny /. Są twarde na krótkich łodyżkach albo jeszcze ich braku.
Można też zbierać z wyższych partii rośliny, ale te jeszcze twarde bez oznak kwiatu.
Cała roślina mniszka lekarskiego jest jadalna. Liście najlepsze są wczesną wiosną jak są jeszcze młode. Wtedy nie są gorzkie a ich zgrubiałe części są chrupiące.
Po zebraniu pączków musimy je oczyścić. Pozbywamy się też "spódniczki", która jest naokoło pączka.
Tak wyglądają oczyszczone pączki mniszka lekarskiego↓
Marynowane pączki mniszka lekarskiego
Potrzebujemy
- 200g pączków mniszka lekarskiego,
- 200ml octu jabłkowego, x)
- 200ml wody,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 2 słoiki po 300ml.
Dodatkowo
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%,
- 1 litr wody,
1. Płuczemy oczyszczone pączki mniszka na sicie pod bieżącą wodą.
2. Gotujemy wodę z octem spirytusowym i wrzątkiem przelewamy wypłukane pączki mniszka.
3. Gotujemy wodę z octem jabłkowym i solą.
4. Zalewamy jeszcze ciepłe pączki mniszka przełożone wcześniej do słoików. Zakręcamy słoiki. Powinny się zamknąć.
x) Jeśli nie mamy octu jabłkowego, użyjmy octu winnego lub spirytusowego rozcieńczonego do 2,5%, można też dodać do zalewy odrobinę miodu lub cukru aby zalewa nie była zbyt ostra. Dostosujmy zalewę tak aby nam odpowiadała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację