poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Mleczny chleb ze szpinakiem, sezamem i orzeszkami pistacjowymi




Chleb piekłam na Światowy Dzień Chleba w 2013r. To już prawie 5 lat!
Naturalne barwniki z owoców i warzyw różnie zachowują swój kolor w potrawach. Pisałam już na ten temat przy okazji chleba z czerwonym burakiem 


Kolor zielony warzywa zawdzięczają chlorofilowi, który jest mało odporny na środowisko kwaśne i długość pieczenia w wysokiej temperaturze.
Dlatego sok ze szpinaku inaczej się zachował w biszkopcie, gdzie widać jego intensywny kolor a inaczej w chlebie na zakwasie. To zakwas spowodował zmianę koloru jak i długość pieczenia w dość wysokiej temperaturze.
Piekłam dość dawno chleb ze szpinakiem na drożdżach, kolor był zdecydowanie intensywniejszy.




Mleczny chleb ze szpinakiem, sezamem i orzeszkami pistacjowymi
  
Na zaczyn, wieczór przed pieczeniem chleba

  • 60g zakwasu,
  • 170g wody,
  • 120g mąki żytniej typ 1400


Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej 12- 14 godzin.


Ciasto właściwe

  • 350g zaczynu, całość,
  • 300g mąki orkiszowej jasnej,
  • 400g mąki pszennej typ 750,
  • 120g soku ze szpinaku,
  • 300g mleka,
  • sól,
  • 100g uprażonego sezamu,
  • 100g orzeszków pistacjowych lub więcej.
  
Mleko najlepiej połączyć z sokiem i solą. Mąki łączymy również i przesiewamy przez sito.
Do zaczynu dodajemy stopniowo mąki i płyn. Ciasto wyrabiamy 5-7 minut, dodając na koniec sezam i pistacje.
Pozostawiamy ciasto na około 3 godziny. Po każdej godzinie ciasto musimy odgazować, składając go w kopertę na oprószonej mąką desce.
Za trzecim razem formujemy okrągły bochenek, wkładamy ciasto do koszyczka na 2-2,5 godziny, aby wyrosło.
Pieczemy w naparowanym piekarniku w początkowej temperaturze 230-240st. Po 15 minutach temperaturę zmniejszmy do 210stopni i dopiekamy 30-40minut.



2 komentarze:

  1. Witam,
    a jak zrobić sok ze szpinaku? W sokowirówce? Jeśli tak to ile potrzebuję tego szpinaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przekręciłam szpinak w maszynce do mięsa i wycisnęłam przez gazę. 500g szpinaku powinno wystarczyć. Najlepiej same liście.

      Usuń

i poczekaj na jego moderację

Print