Chleb piekłam na Światowy Dzień Chleba w 2013r. To już
prawie 5 lat!
Naturalne barwniki z owoców i warzyw różnie zachowują swój
kolor w potrawach. Pisałam już na ten temat przy okazji chleba z czerwonym burakiem
Kolor zielony warzywa zawdzięczają chlorofilowi, który jest
mało odporny na środowisko kwaśne i długość pieczenia w wysokiej temperaturze.
Dlatego sok ze szpinaku inaczej się zachował w biszkopcie,
gdzie widać jego intensywny kolor a inaczej w chlebie na zakwasie. To zakwas
spowodował zmianę koloru jak i długość pieczenia w dość wysokiej temperaturze.
Piekłam dość dawno chleb ze szpinakiem na drożdżach, kolor
był zdecydowanie intensywniejszy.
Mleczny chleb ze szpinakiem, sezamem i orzeszkami
pistacjowymi
Na zaczyn, wieczór przed pieczeniem chleba
- 60g zakwasu,
- 170g wody,
- 120g mąki żytniej typ 1400
Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w
temperaturze pokojowej 12- 14 godzin.
Ciasto właściwe
- 350g zaczynu, całość,
- 300g mąki orkiszowej jasnej,
- 400g mąki pszennej typ 750,
- 120g soku ze szpinaku,
- 300g mleka,
- sól,
- 100g uprażonego sezamu,
- 100g orzeszków pistacjowych lub więcej.
Mleko najlepiej połączyć z sokiem i solą. Mąki łączymy
również i przesiewamy przez sito.
Do zaczynu dodajemy stopniowo mąki i płyn. Ciasto wyrabiamy
5-7 minut, dodając na koniec sezam i pistacje.
Pozostawiamy ciasto na około 3 godziny. Po każdej godzinie
ciasto musimy odgazować, składając go w kopertę na oprószonej mąką desce.
Za trzecim razem formujemy okrągły bochenek, wkładamy ciasto
do koszyczka na 2-2,5 godziny, aby wyrosło.
Pieczemy w naparowanym piekarniku w początkowej temperaturze
230-240st. Po 15 minutach temperaturę zmniejszmy do 210stopni i dopiekamy
30-40minut.
Witam,
OdpowiedzUsuńa jak zrobić sok ze szpinaku? W sokowirówce? Jeśli tak to ile potrzebuję tego szpinaku?
Ja przekręciłam szpinak w maszynce do mięsa i wycisnęłam przez gazę. 500g szpinaku powinno wystarczyć. Najlepiej same liście.
Usuń