Chleb orzechowy piekłam z okazji Światowego Dnia Chleba 2012. To była już 7 edycja. Dołączyłam swój bochenek do olbrzymiego kosza upieczonych pysznych bochenków z całego świata!
Prosty, bezproblemowy i pyszny, z bloga Smaki Mojego Domu od Joli.
Bardzo polecam, 2 wersje do wyboru z dodatkiem drożdży lub tylko na samym zakwasie. Ja upiekłam bez dodatku drożdży.
Chleb żytni z orzechami laskowymi, przepis oryginalny, z drożdżami.
Składniki zaczynu:
• 275g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000),
• 230g wody,
• 1 łyżka i 2 łyżeczki dokarmionego zakwasu żytniego (powinien być dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej)
Składniki ciasta właściwego
• 455g mąki wysoko glutenowej (u mnie pszenna typ 650),
• 185g mąki żytniej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000),
• 395g wody,
• 15g soli (1 łyżka),
• 1,5 łyżeczki drożdży instant,
• zaczyn minus 1 łyżka i 2 łyżeczki (dałam cały),
• 80g posiekanych orzechów laskowych,
Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać, przykryć miskę i odstawić na 14 - 16 godzin w 21 stopniach. Następnie wymieszać składniki na ciasto właściwe, poza orzechami.
Wyrabiać w robocie na 1 prędkości przez 3 minuty, a potem na 2 prędkości przez 3-4 minuty (ja wyrabiałam ręcznie przez ok. 7-8 minut).
Na tym etapie powinien rozwinąć się umiarkowany gluten. Dodać orzechy i wymieszać na 1 prędkości tylko do momentu, kiedy równomiernie rozłożą się w cieście. Pożądana temperatura ciasta to 26-27 stopni.
Przełożyć do miski i odstawić do przefermentowania na 1 godzinę. Podzielić ciasto na 2 części i z każdej uformować okrągły lub podłużny bochenek. Przełożyć do koszyków lub foremek (u mnie keksówki o wymiarach 30x7 cm i 25x7cm) Ostatnia fermentacja powinna trwać 50-60 minut w temperaturze 26-27 stopni (u mnie dłużej, ze względu na niższą temperaturę w domu).
Piec z parą w 235-240 stopniach przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 225 stopni i piec kolejne 20-25 minut.
Chleb żytni z orzechami laskowymi, mój przepis, bez drożdży, z naprawdę z małymi zmianami.
Składniki zaczynu:
• 275g mąki żytniej pełnoziarnistej,
• 230g wody,
• 3 łyżki zakwasu z mąki żytniej typ 2000 (powinien być dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej)
Składniki ciasta właściwego
• Cały zaczyn,
• 455g mąki wysoko glutenowej, u mnie mąka pszenna typ 390
• 185g mąki żytniej pełnoziarnistej,
• 395g wody,
• 15g soli (1 łyżka),
• 80g orzechów laskowych, orzechy wcześniej uprażyłam na patelni, zdjęłam brązową skórkę i posiekałam.
Gdybym użyła drożdży tak jak mówi przepis, pewnie nic bym nie zmieniła. Chciałam jednak upiec chleb bez drożdży, więc mała zmiana była konieczna.
• Dodałam więcej zakwasu do zaczynu,
• Czas pierwszej fermentacji musiał być dłuższy i zamiast godziny u mnie był 1 godzinę i 40 minut.
• Czas ostatecznego rośnięcia, zamiast 50-60 minut, u mnie był 1 godzinę i 30 minut.
Więc na ten pyszny chleb tylko na samym zakwasie bez dodatku drożdży czekałam dłużej o 70 minut. Warto było, to wcale nie tak długo.
Sposób pieczenia.
Podzieliłam ciasto na 2 części. i wyłożyłam do dwóch części garnka rzymskiego. Do części właściwej garnka i pokrywki.
Po wyrośnięciu, włożyłam ciasto do zimnego piekarnika i piekłam spryskując ciasto 3 razy przez pierwsze 20 minut, podnosząc temperaturę do 230st. Piekłam przez 40 minut.
Chleb jest cudny. Napisz mi prosze jaka to mąka T 390? nie słyszałam o niej.
OdpowiedzUsuńDorota, kiedyś kupiłam taką mąkę gdzieś w wiejskim sklepiku.
UsuńTo było prawie 6 lat temu. Teraz nie używam takiej mąki w swojej kuchni.
Myślę, że możesz kupić gdzieś. To była dokładnie taka mąka:
https://mamotoja.pl/bangla/polskie-zaklady-zbozowe-pzz-krakow/maka-krolowa-kuchni-typ-390
Bardzo apetyczny chleb,, A ile zakwasu do zaczynu dodac w gramach? Aga
OdpowiedzUsuńAga, myślę, że 30-40g gęstego zakwasu będzie w sam raz.
UsuńOd dluzszego czasu na mojej liscie do zrobienia:) i w koncu upieczony! Stygnie sobie i bedziemy degustowac na kolacje:) milo sie z nim pracowalo, ladnie i szybko urosl, podejrzewam, ze bedzie bardzo smaczny:)))
OdpowiedzUsuńI byl fantastyczny tak jak podejrzewalam. Obecnie pieke juz drugi. Tylko, ze z oliwkami zamiast orzechow a w nastepnym chce zamienic make zytnia razowa na maka graham pszenna i a make pszwnna chlebowa na maka jasna zytnia i zobaczyc jak to wyjdzie:)
UsuńCzy przygotowujesz garnek rzymski do pieczenia mocząc go uprzednio kilka godzin w zimnej wodzie?
OdpowiedzUsuńChlebek piekłam już kilka razy, a teraz mam ochotę na użycie tego garnka.
Zdrawiam serdecznie
Moczę tylko pokrywę, bo jest dużo większa od spodu i niczym niezabezpieczona. Spód wewnątrz jest szklisty i moczenie go nic nie wnosi. Jeśli masz garnek rzymski surowy to dobrze jest namoczyć cały, minimum 15 minut. Wówczas podczas pieczenia będzie parowała z niego woda i ciasto się nie wysuszy. Pozdrawiam również:)
Usuń