środa, 8 lipca 2020

Jagody leśne w roli głównej



Borówka czernica, borówka czarna, czyli popularna jagoda. To dopiero początek, można ją zbierać do późnego lata.

Nie dość, że jest pyszna to jest cudownym lekiem na nasze zmęczone oczy, od pracy przy komputerze i na dodatek reguluje cały układ pokarmowy. Jeśli macie możliwość zbierajcie i zajadajcie do woli. Można ją suszyć, mrozić i pasteryzować w słoiku.

Nie ma to jak własnoręczny zbiór, a przy tym niesamowity relaks, z dala od cywilizacji.

Dzisiaj danie szybkie i proste.

 

Domowy makaron z miętą i jagodami leśnymi

 Potrzebujemy:

  • 3jajka,
  • 300g mąki,
  • sól,
  • odrobinę miękkiego masła lub oliwy,
  • liście mięty,
  • jagody,
  • śmietana lub jogurt.

 Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztrzepane jaja, odrobinę oliwy i sól do smaku. Regulujemy ilość mąki, w zależności od wielkości jajek. Może się zdarzyć, że potrzebne będzie 4 jajko.

W trakcie wyrabiania dodajemy garść mięty, posiekanej drobno. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i błyszczące.

Jak ciasto chwilę odpocznie, wałkujemy placek, kroimy w paski, nakładamy jeden na drugi, ewentualnie podsypujemy mąką i tniemy nożem w dowolnej wielkości paski.

Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka sekund od wypłynięcia.

Hartujemy makaron w zimnej wodzie i gotowe. 

Podajemy na zimno z jagodami, jogurtem lub śmietaną z odrobiną lejącego miodu lub cukru.

 


1 komentarz:

  1. Jagody z makaronem to idealne połączenie na lato! Zawsze z utęsknieniem czekam na czerwiec i owocowe szaleństwo. Ryż, makaron i tak na zmianę. Z truskawkami, jagodami, malinami :)

    OdpowiedzUsuń

i poczekaj na jego moderację

Print