sobota, 28 września 2024

Chleb orkiszowy z nasionami szałwii hiszpańskiej

Chleb ze starego bloga na prośbę internautki.
Chleb bardzo smaczny. Nasiona po namoczeniu tworzą galaretowatą strukturę, która utrzymuje ciasto w ryzach i dodaje wnętrzu chleba elastyczności.

Podobnie jak przy użyciu nasion lnu. Namoczona kaszka orkiszowa sprawia, że ciasto w trakcie wyrabiania jest kleiste ale w efekcie po wypieku wzmacnia wilgotność chleba.

Drożdże można pominąć. Zyskałam tylko 30 minut, bo z reguły bez dodatku drożdży ciasto u mnie rośnie 2,5 godziny w tym przypadku 2 godziny. 

Ciasto nie wymaga również 2 czy 3 krotnego składania po wyrobieniu a tym samych długiego odpoczynku, jak to zwykle bywa przy chlebach pszennych. Wystarczy 30-40 minut aby wyłożyć do foremek do ostatecznego wyrośnięcia. Można również upiec na kamieniu lub blasze z piekarnika dając mu wcześniej wyrosnąć w koszyczkach.

Chleb orkiszowy z nasionami szałwii hiszpańskiej

Zaczyn wieczór dzień przed pieczeniem chleba

  • 1-2 łyżki zakwasu z mąki żytniej razowej lub orkiszowej z pełnego przemiału,
  • 150g mąki orkiszowej jasnej,
  • 200g wody.

Składniki zaczynu mieszamy w misce i pozostawiamy na 12-14 godzin do fermentacji. W oddzielnej misce mieszamy nasiona z kaszką orkiszową i również pozostawiamy na czas zaczynu.

  • 50g nasion chia,
  • 250g mleka,
  • 100g kaszki orkiszowej. / kaszka orkiszowa wyglądem przypomina kaszę manną. Jest produkowana z ziaren orkiszu. 

Ciasto właściwe

  • Zaczyn,
  • Namoczone nasiona chia z kaszką,
  • 600g mąki orkiszowej,
  • opcjonalnie drożdże instant 4g,
  • 250g wody,
  • 18g soli,
  • 1 łyżka oliwy.

Mąkę mieszamy z drożdżami a wodę z solą. Do zaczyny dodajemy kaszkę i mieszamy do połączenia. Następnie mąkę i wodę. Wyrabiamy ciasto 3-4 minuty. Ciasto jest lepiące. 

Smarujemy dno czystej miski oliwą i przekładamy ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy 35-40 minut aby odpoczęło. Wyjmujemy ciasto na blat lekko posypany mąką. Dzielimy na 2 części, formujemy w 2 podłużne bochenki i wkładamy do wcześniej przygotowanych foremek o rozmiarach 13x23 i 21x11 do ostatecznego wyrośnięcia na 1,5 – 2 godzin w zależności od temperatury otoczenia.

Pieczemy przez 15 minut w temp. 230st Następnie obniżamy do 200-210st i dopiekamy przez 30-35 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print