Każdy zapewne zna klasyczne wykonanie murzynka. Znam je również, ale kiedy szykując do niego składniki zawsze zaczynam od wymieszania składników suchych i dosłownie zawsze do mąki dosypuję kakao;)
Nie da się poprawić błędu, więc roztapiam tylko masło z cukrem i mlekiem. Okazało się, ze ten niby błąd nie ma znaczenia w wyglądzie ani smaku murzynka.Tym razem zrobiłam to samo ale już świadomie. Murzynek wyszedł znakomity z tą różnicą, że nie było polewy aby nią polać wierzch po upieczeniu.
Zapewniam, że murzynek z owocami jej nie potrzebuje, wystarczy delikatnie posypać cukrem pudrem. Jednak jak ktoś się uprze może roztopić kawałek gorzkiej czekolady i zrobić na cieście esy floresy.
Luksusowy murzynek z ananasem i morelami
Potrzebujemy
- 400g mąki orkiszowej typ 600,
- 45g kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 180g cukru,
- 200g masła,
- 1/2 szklanki mleka,
- 5 średnich jajek, x)
- kilka kropel cytryny do ubijania białka,
- 5 sztuk większych polskich twardych moreli,
- 240g pokrojonego w kostkę świeżego ananasa.
x} Jajka wyjmuję z lodówki i zalewam ciepłą wodą z kranu na kilka minut.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę wsypujemy do miski. Mieszamy do dobrego połączenia. Następnie przesiewamy przez sito i odstawiamy.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło pokrojone w kostkę i cukier. Doprowadzamy na małym ogniu do roztopienia masła i rozpuszczenia cukru. Zawartość nie musi się zagotować.
Żółtka jajek oddzielamy od białka. Kiedy masło z cukrem i mlekiem przestygnie dodajemy po jednym żółtku za każdym razem miksując do połączenia.
Do powstałej masy dodajemy partiami suche składniki. Mąkę z kakao, proszkiem i sodą. Dodajemy również sól. Nie miksujemy zbyt długo, tylko do połączenia, dlatego tak ważne jest wymieszanie mąki z kakao i jej przesianie. Długie mieszanie / tak naprawdę lepiej wymieszać łyżką niż mikserem / spowoduje, że ciasto będzie zbyt zbite po upieczeniu.
Następne ubijamy pianę z białek dodając kilka kropel cytryny. Ubitą pianę partiami dodajemy do ciasta.
Ciasto wylewamy do foremki o rozmiarach 24x29, może być nawet odrobinę większa.
Na cieście układamy morele pokrojone na 4 części skórką do dołu a między nimi układamy kostki ananasa.
Pieczemy w temperaturze 170st. do suchego patyczka. Zajmie to ciut ponad godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację