środa, 23 października 2024

Maślane ciasteczka z tymiankiem

 

Moje ciasteczka są z sera zrobionego w domu. Może być również ser ze sklepu. Sera nie przekręcamy przez maszynkę, to jest zbyteczne.

Do ciasta nie dodajemy cukru.

 Można je przygotować na słodko lub wytrawnie. Są kruche, delikatnie i wyjątkowo pyszne. Jeśli chcemy, aby ciasteczka były lekko słodkie, wystarczy w trakcie formowania posypać blat cukrem kryształem zamiast mąki, albo zrobić nadziewane dżemem.

Dżem powinien być gęsty, jeśli taki nie jest należy go podgrzać i zredukować ilość płynu.  

Jeśli ciasteczka mają być wytrawne, wystarczy blat posypać ziarnami.

Maślane ciasteczka z tymiankiem, przepis archiwalny

 Potrzebujemy

  • 370g sera twarogowego,
  • 300g schłodzonego masła,
  • 4 żółtka,
  • 400g mąki orkiszowej jasnej,
  • sól do smaku,
  • ½ szklanki świeżego, pokrojonego tymianku,
  • ziarna sezamu białego i czarnego,
  • ewentualnie domowy dżem lub inny gęsty.

Ser kruszymy w palcach, dodajemy żółtka, sól i tymianek. Delikatnie łączymy. Na blat wysypujemy mąkę dodajemy masło i siekamy z mąką na drobne kawałki.

Posiekane masło z mąką łączymy z masą serową i szybko zagniatamy w kulę. Dobrze schładzamy w lodówce, zanim będziemy robić ciasteczka.

Nie wałkujemy ciasta w placki, bo skrawki ponownie zagniecione stają się zbyt miękkie do ponownego wałkowania. Najlepiej ciasto odcinać po kawałku i wkładać ponownie do lodówki aby zapobiec nadmiernemu rozluźnieniu. Wałkować w małe placuszki lub formować wałeczki albo inne kształty. Jak już wspomniałam, do wałkowania zamiast podsypywać blat mąką, użyjmy ziaren lub jeśli mają być na słodko cukru kryształu.

Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180st do zrumienienia.


2 komentarze:

  1. Podoba mi się ten przepis. Już mi smakują te ciasteczka :)

    Chcę uściślić recepturę:
    1) Robię sery. Do tych ciasteczek ser był ze zsiadłego mleka czy kefiru, czy z ....? Jaki jest wskazany stopień odciśnięcia tego sera?
    2) Zamieniając świeży tymianek na suszony, to nie jest 1:1. 1/4 szklanki suszonego?
    3) Mąka jasna.
    Nie wchodzi w rachubę inna? Mam młyn i ziarno orkiszu. Jakbym nie zmieliła, to i tak mam mąkę pełnoziarnistą. Drobny przemiał, to i otręby są drobne. Spróbuję poprzesiewać.

    Wychodzi na to, że za bardzo odchodzę od przepisu bazowego. :(

    Bożena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dzisiaj zagniotłam i już chłodzi się w lodówce.
      Użyłam sera / twarogu / tłustego ze sklepu, który daje się kruszyć i nie jest za mokry.
      Można użyć twarogu półtłustego. Jeśli ser domowy to może być i z mleka i z kefiru mocno odciśnięty. Najlepszy jest świeży tymianek, można dostać w supermarketach. W ostateczności może być suszony, czyli 1/4 szklanki.
      Najlepsza mąka jasna, ale przesiej przez drobne sito swoją pełnoziarnistą. Miej w zapasie więcej przesianej mąki niż w przepisie bo może będziesz musiała dodać więcej? Ciastka powinny się udać na takiej mące.
      Na koniec, to ciasto nie jest do wałkowania w duże placki. Ja podzieliłam na 2 części i porządnie schłodzę. Tym razem będę kroiła po kawałku i wałkowała na blacie posypanym sezamem w formie grubszych paluszków , powiedzmy grubości palca.

      Usuń

i poczekaj na jego moderację

Print