wtorek, 5 listopada 2024

Pszenny chleb na zakwasie z marchewką i oliwą carotino

 

Bardzo stary przepis, chyba z 2010r. albo nawet dużo wcześniej. Jest wart przypomnienia. Jest jednak jeden problem nigdzie nie ma oliwy carotino

Szkoda bo oliwa była niesamowita. Jeśli komuś z Was uda się gdzieś kupić niech mnie powiadomi. Chleb można upiec używając innej oliwy. Jest przepyszny i bardzo polecam. Delikatny miąższ z dużymi dziurkami. Sprężysty, dobrze wypieczony i pasujący do wszystkiego.

Pszenny chleb na zakwasie z marchewką i oliwą carotino

Potrzebujemy

  • 400g ciasta zakwaszonego z mąki pszennej chlebowej typ 850 x),
  • 220g utartej marchwi na drobnej tarce do jarzyn / karotka /,
  • 220g wody z mlekiem,
  • 720g mąki pszennej typ 500,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • sól,
  • Chlust oliwy pod koniec wyrabiania  xx)

·

X)  Ciasto zakwaszone, zaczyn

  • 1 łyżka dowolnego zakwasu,
  • 200g mąki pszennej chlebowej typ 850,
  • 200g wody.

Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12-14  godzin do fermentacji.

Do ciasta zakwaszonego dodałam utartą marchewkę, do wody z mlekiem wsypałam sól i dodałam ocet balsamiczny. Stopniowo dodawałam mąkę i płyn, wyrabiałam przez 10 min. Ciasto kleiło się ale po dłuższym wyrabianiu zmniejszyło lepkość. Pod koniec dodałam olej i jeszcze wyrobiłam krótko. Pozostawiłam przykryte ściereczką na 2 godz. Nie podwoiło objętości ale widać było, że urosło znacznie. Wyjęłam na blat posypany mąką, odgazowałam, podzieliłam na 2 części.

Z jednej uformowałam okrągły z drugiej podłużny bochenek. Ułożyłam w koszyczkach do wyrośnięcia. Po godzinie jeden z nich przeniosłam w chłodniejsze miejsce. Nie mogłam piec 2 jednocześnie, chciałam spowolnić wzrost. Rósł 3 godziny, drugi o 40 min dłużej. Piekarnik z kamieniem nagrzałam do tem.250 st. Włożyłam nacięty chleb, spryskałam wodą, zmniejszyłam temp. do 230 st. i piekłam 35 min.

xx) dodałam oliwę carotino z owoców czerwonej palmy i kanoli  o kolorze mocnej pomarańczy. W połączeniu z marchewką  i octem balsamicznym wyszedł taki fajny kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print