Teraz jest dobra pora na zbieranie głogu. Głóg jest na tyle dojrzały, że po ściśnięciu w palcach łatwo można go zmiażdżyć.
Jestem dopiero w pierwszym etapie jej przygotowania. Jak będzie gotowa uzupełnię wpis.Nalewka z głogu
Etap I
Potrzebujemy
- 1kg głogu,
- 1/2 l spirytusu,
- 1/2 l wódki,
- Syrop z cytryny lub skórka z cytryny bez albedo, x)
- 250 g miodu.
X) Zrobiłam syrop ze skórek cytryny EKO, ale można dodać samą skórkę i sok z jednej cytryny. Głóg ma bardzo delikatny smak i jest lekko słodki. Sok z cytryny doda nalewce ostrzejszego smaku.
Owoce czyścimy, myjemy i wkładamy do słoja wcześniej ściskając w ręku aby je nieco rozdrobnić. Zalewamy całość spirytusem i wódką. Słój przykrywamy i stawiamy w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu na 4 tygodnie aż alkohol zabarwi się na kolor ciemno pomarańczowy.
Etap II
1. Odlewamy owoce, można je już wyrzucić ,
2. 800 ml wody gotujemy i studzimy aby była ciepła,
3. Dodajemy miód i syrop z cytryny, mieszamy i łączymy z nalewką.
4. Zakręcamy słój i pozostawiamy na 2 tygodnie.
5. Po tym czasie można filtrować nalewkę.
Nalewkę pijemy w małych ilościach. Myślę, że 30 ml jednorazowo pod wieczór będzie ok. To najlepszy naturalny sposób na krążenie i regulację ciśnienia. Głóg zawiera również cenne dla zdrowia składniki mineralne.
Z suszonego głogu można robić napary i pić, jeśli ktoś nie może pić alkoholu.
Z suszonego głogu można robić napary i pić, jeśli ktoś nie może pić alkoholu.
Zanim sięgniemy po głóg a bierzemy leki koniecznie trzeba zapytać lekarza!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację