wtorek, 8 października 2024

Nalewka z głogu

Teraz jest dobra pora na zbieranie głogu. Głóg jest na tyle dojrzały, że po ściśnięciu w palcach łatwo można go zmiażdżyć.

Jestem dopiero w pierwszym etapie jej przygotowania. Jak będzie gotowa uzupełnię wpis.

Nalewka z głogu  

Etap I
Potrzebujemy

  • 1kg głogu,
  • 1/2 l spirytusu,
  • 1/2 l wódki,
  • Syrop z cytryny lub skórka z cytryny bez albedo, x)
  • 250 g miodu.
X) Zrobiłam syrop ze skórek cytryny EKO, ale można dodać samą skórkę  i sok z jednej cytryny. Głóg ma bardzo delikatny smak i jest lekko słodki. Sok z cytryny doda nalewce ostrzejszego smaku.

Owoce czyścimy, myjemy i wkładamy do słoja wcześniej ściskając w ręku aby je nieco rozdrobnić. Zalewamy całość spirytusem i wódką. Słój przykrywamy i stawiamy w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu na 4 tygodnie aż alkohol zabarwi się na kolor ciemno pomarańczowy.


Etap II

1. Odlewamy owoce, można je już wyrzucić ,
2. 800 ml wody gotujemy i studzimy aby była ciepła,
3. Dodajemy miód i syrop z cytryny, mieszamy i łączymy z nalewką.
4. Zakręcamy słój i pozostawiamy na 2 tygodnie.
5. Po tym czasie można filtrować nalewkę.

Nalewkę pijemy w małych ilościach. Myślę, że 30 ml jednorazowo pod wieczór będzie ok. To najlepszy naturalny sposób na krążenie i regulację ciśnienia.  Głóg zawiera również cenne dla zdrowia składniki mineralne. 
Z suszonego głogu można robić napary i pić, jeśli ktoś nie może pić alkoholu.
Zanim sięgniemy po głóg a bierzemy leki koniecznie trzeba zapytać lekarza!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print