Przy okazji przepisu na ciastka z pokrzywą, podałam sposób na suszenie pokrzywy jako dodatek do różnego rodzaju potraw w kuchni, zamiast tradycyjnego parzenia na herbatkę. Polecam
Migdałowe ciastka z pokrzywą
Ciasto:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650,
- 200g mąki migdałowej,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 180g cukru pudru lub wg uznania, jeśli lubicie bardziej słodkie,
- 250ml / szklanka / pokrojonej pokrzywy x)
- 200 g masła,
- 2 żółtka i 1 całe jajko,
- kwaśna śmietana, 1-2 łyżki,
- Otarta skórka cytrynowa + sok z cytryny.
x) Liście pokrzywy wypłukałam pod bieżącą wodą i rozłożyłam na ręczniku aby całkowicie wyschły. Pokroiłam drobno. Pokrojone suche liście pokrzywy łatwo jest równomiernie rozprowadzić w mące.
Wykonanie
1. Mąkę orkiszową, mąkę migdałową, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier puder, pokrzywa mieszamy dokładnie w misce.
2. Dodajemy schłodzone masło. Siekamy z wymienionymi składnikami nożem.Ja użyłam haków które są do mieszania ciasta w mikserze ręcznym. Wcześniej jednak starłam masło na tarce.
3. Następnie dodajemy jajka, skórkę z cytryny i sok z całej cytryny. Śmietanę dodajemy na końcu jak już przemieszamy składniki. W zależności od potrzeby dodajemy 1 lub 2 łyżki.
4. Ciasto wyrabiamy aby składniki dobrze się połączyły.
5. Dzielimy ciasto na pół zwijamy w wałek owijając w folię spożywczą i do lodówki. Można i na całą noc.
6. Kroimy ciasto w plastry lub wałkujemy wycinając dowolne kształty.
7. Pieczemy 15-20 minut w temp.170st. do lekkiego zrumienienia.
8. Z tej ilości ciasta wyszło 55 ciastek o średnicy 6cm i grubości 0.5cm.
Zerwałam dość dużo pokrzywy, więc resztę ususzyłam i rozdrobniłam na mąkę. Pokrzywę przebrałam i odrzuciłam grubsze części.
Rozłożyłam na sita suszarki spożywczej i suszyłam w temp.40st. Można rozłożyć na stole i suszyć w temperaturze pokojowej. Nie polecam suszenia w piekarniku.
Pokrzywa dobrze ususzona powinna mieć głęboki zielony kolor. Jak powinna wyglądać dobrze ususzona pokrzywa? Sprawdzimy to kiedy rozcierana w dłoniach pozostawi resztę zgrubień z liścia, które odrzucimy.
Można całość ususzonej pokrzywy zmielić w młynku, ale ja wolałam zrobić to rękoma. Przesypana pokrzywa do słoika będzie świetna jako dodatek do jogurtu, różnego rodzaju sałatek, surówek, wypieków wytrawnych czy na słodko a nawet do różnego rodzaju sosów, gulaszy dodawanej pod koniec gotowania.
Świetnie smakuje posypana na pajdę chleba posmarowanej masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację