poniedziałek, 20 maja 2024

Migdałowe ciastka z pokrzywą


Przy okazji przepisu na ciastka z pokrzywą, podałam sposób na suszenie pokrzywy jako dodatek do różnego rodzaju potraw w kuchni, zamiast tradycyjnego parzenia na herbatkę. Polecam

Migdałowe ciastka z pokrzywą

Ciasto:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej typ  650,
  • 200g mąki  migdałowej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 180g cukru pudru lub wg uznania, jeśli lubicie bardziej słodkie,
  • 250ml / szklanka / pokrojonej pokrzywy x)
  • 200 g masła,
  • 2 żółtka i 1 całe jajko,
  • kwaśna śmietana, 1-2 łyżki,
  • Otarta skórka cytrynowa + sok z cytryny.

x)  Liście pokrzywy wypłukałam pod bieżącą wodą i rozłożyłam na ręczniku aby całkowicie wyschły. Pokroiłam drobno. Pokrojone suche liście pokrzywy łatwo jest równomiernie rozprowadzić w mące. 

Wykonanie

1. Mąkę orkiszową, mąkę migdałową, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier puder, pokrzywa mieszamy dokładnie w misce.

2. Dodajemy schłodzone masło. Siekamy z wymienionymi składnikami nożem.Ja użyłam haków które są do mieszania ciasta w mikserze ręcznym. Wcześniej jednak starłam masło na tarce.

3. Następnie dodajemy jajka, skórkę z cytryny i sok z całej cytryny. Śmietanę dodajemy na końcu  jak już przemieszamy składniki. W zależności od potrzeby dodajemy 1 lub 2 łyżki.

4. Ciasto wyrabiamy aby składniki dobrze się połączyły.

5. Dzielimy ciasto na pół zwijamy w wałek owijając w folię spożywczą i do lodówki. Można i na całą noc.

6. Kroimy ciasto w plastry lub wałkujemy wycinając dowolne kształty.

7. Pieczemy 15-20 minut w temp.170st. do lekkiego zrumienienia. 

8. Z tej ilości ciasta wyszło 55 ciastek o średnicy 6cm i grubości 0.5cm.



Zerwałam dość dużo pokrzywy, więc resztę ususzyłam i rozdrobniłam na mąkę. Pokrzywę przebrałam i odrzuciłam grubsze części.
Rozłożyłam na sita suszarki spożywczej i suszyłam w temp.40st. Można rozłożyć na stole i suszyć w temperaturze pokojowej. Nie polecam suszenia w piekarniku.
Pokrzywa dobrze ususzona powinna mieć głęboki zielony kolor. Jak powinna wyglądać dobrze ususzona pokrzywa? Sprawdzimy to kiedy rozcierana  w dłoniach pozostawi resztę zgrubień z liścia, które odrzucimy.
Można całość ususzonej pokrzywy zmielić w młynku, ale ja wolałam zrobić to rękoma. Przesypana pokrzywa do słoika będzie świetna jako dodatek do jogurtu, różnego rodzaju sałatek, surówek, wypieków wytrawnych czy na słodko a nawet do różnego rodzaju  sosów, gulaszy dodawanej pod koniec gotowania.
 Świetnie smakuje posypana na pajdę chleba posmarowanej masłem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print