Masę makową można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
27. 12.2012 | 07:26
Moja domowa masa makowa
- 500g maku
- 3-4 szklanki mleka
- 150-200g drobnego cukru
- 3-4 łyżki płynnego miodu
- 150 -200g bakalii / rodzynki, żurawina, śliwka kalifornijska, wiśnia.../,
- 2 jajka
- 200g masła
- Kilka łyżek rumu
Dzień przed pieczeniem makowca wsypujemy mak do garnka, zalewamy zimną wodą. Mieszamy. Ewentualne nieczystości, które zbiorą się na powierzchni wody odlewamy tyle razy dolewając wodę, aż pozbędziemy się ich całkowicie.
- Przecedzamy mak przez bardzo gęste sito, lub na sito nakładamy
dodatkowo tetrę lub gazę.
- Ponownie wsypujemy mak do garnka i zalewamy mlekiem, pozostawiając
na około godzinę.
- Bakalie zalewamy: mlekiem lub samym rumem lub rumem z wodą.
- Mak zalany mlekiem gotujemy około 30 minut na małym ogniu. Po czym
przelewamy przez gęste sito i pozostawiamy na noc do odcieknięcia.
Bakalie zalane mlekiem czy rumem, również pozostawiamy na noc.
- Następnego dnia mak mieszamy w misce razem z cukrem. Dodajemy
dobrze odsączone bakalie. Przekręcamy przez maszynkę 3-4 razy. Jeśli ktoś
woli w masie makowej całe bakalie, nie ma problemu, może je wymieszać z makiem
po zmieleniu. Ja zmieliłam i mak i bakalie.
- Stawiamy garnek na małym ogniu, wkładamy masło aby się rozpuściło.
Mak wymieszany z jajkami, bakaliami, jeśli wcześniej nie były mielone i
miodem, dodajemy do masła. Mieszamy zawartość do połączenia składników na
malutkim ogniu tak do lekkiego podgrzania.
- Masa makowa gotowa!
- 250g mąki pszennej
- 250g miękkiego masła
- 250g cukru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
u mnie z syropu.
- Dodatkowo użyłam płatków migdałowych do wysypania boków i dna tortownicy
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
- Partiami dodajemy masło.
Miksujemy do połączenia
- Następnie
wsypujemy partiami mąkę, przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.
- Dodajemy skórkę
pomarańczową.
- Na koniec ciasto delikatnie łączymy z ubitą
pianą z białek.
Ciasto może być dość gęste lub bardziej rozluźnione w
zależności od miękkości masła. Po stopniowym dodawaniu ubitej piany z białek jest Ok.!
Tortownicę wysmarowałam masłem i posypałam migdałami w
płatkach. Wyłożyłam część ciasta na dno tortownicy łyżką i celowo go nie
wyrównywałam. Starałam się tylko, aby dno tortownicy było całe pokryte ciastem.
Wyłożyłam przygotowaną masę makową, również jej nie wyrównując. W powstałe
nierówności położyłam kleksy ciasta i wyłożyłam na nie resztę masy makowej.
Pozostałym ciastem przykryłam wierzch maku i wyrównałam. Piekłam około godziny
w temp. 170-180st. Sprawdzałam patyczkiem. W połowie czasu pieczenia przykryłam
ciasto papierem, aby nie za bardzo się przyrumieniło.
Lukier do polania
·
Białko jajka
·
Cukier puder
·
Odrobinę soku z cytryny
Najpierw ubijamy przez chwilę białko, dodajemy partiami tyle cukru pudru aby lukier miał konsystencję gęstej śmietany. W międzyczasie dodajemy 2-3 łyżeczki soku z cytryny.
Lukier powinien być gładki, bez wyczuwalnych
drobinek cukru.
Do dekoracji użyłam cząstek obranych
mandarynek, umoczonych w gęstej polewie czekoladowej.
Inspiracja przepisem klik
Pogratulować, wyszedł pięknie i zachęcająco, dlatego poczęstuję się przepisem. Pozdrawiam. M.
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam przepis i serdecznie pozdrawiam:)
UsuńCzy można mak zastąpić gotową masą makową z puszki?
OdpowiedzUsuńMożna! Ja nigdy nie kupowałam maku w puszce. Makowiec na pewno się uda jeśli takiego maku użyjesz.
UsuńSprawdzaj co się znajduje w takiej puszce oprócz maku i bakali. Wybierz najlepszą masę.