Przepis na to ciasto „podkradłam” z przepisu na
Trzy kolory, włoskie ciasto
Jest to III warstwa ciasta. Znałam jego smak i konsystencję i stwierdziłam, że będzie w sam raz pasowało do wuzetki.
Upiekłam dwie porcje, każdą osobno. Ciasto dobrze rozprowadza się w foremce świetnie rośnie, nie wybrzusza się i nie pęka. Wystarczy nasączyć i przełożyć masą śmietankową.
Domowa wuzetka
Składniki ciasto, foremka 30x25
- 4 jajka,
- 120g cukru pudru,
- 70g mąki,
- 30g kakao,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1-2 łyżeczki likieru amaretto.
Białka ubijamy na sztywno, następnie na przemian dodajemy żółtka i cukier i likier. Zmniejszamy obroty i dodajemy wymieszaną i przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Kończymy mieszać łyżką, aby masa była jednolita. Wylewamy ciasto do wysmarowanej i wysypanej foremki mąką lub bułką tartą. Pieczemy w temperaturze około 170-175st. 15 minut lub do suchego patyczka.
Powtarzamy czynność przy drugim cieście, biorąc tę samą ilość składników.
Poncz dla dorosłych, jeśli ciasto mają zajadać również
dzieci można zrobić poncz z wody i soku z cytryny.
- 1 szklanka wody,
- ½ szklanki likieru amaretto.
Nasączamy delikatnie oba ciasta. Można to zrobić tradycyjnie
łyżką ale świetnie się sprawdza niezbyt duża butelka ze spryskiwaczem, polecam!
Krem śmietankowy
- 600ml śmietanki kremówki,
- 3 łyżeczki cukru pudru,
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny.
Żelatynę zalewamy zimną wodą tyle aby została nią przykryta.
Pozostawiamy do napęcznienia na 10-15 minut. Następnie dodajemy 2- 3 łyżki
wrzącej wody i mieszamy do jej rozpuszczenia.
Ubijamy śmietanę na sztywno pod koniec dodając cukier puder
i żelatynę. Rozkładamy masę śmietankową na cieście, pozostawiając odpowiednią
ilość do przybrania gotowych ciastek.
Polewa
- 100g gorzkiej czekolady,
- około 5 łyżek śmietanki 30%.
Składniki roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewę schłodzoną
wylewamy na wierzch ciasta przełożonego bitą śmietaną. Dekorujemy pozostawioną
bitą śmietaną.
Można to zrobić inaczej i moim zdaniem o wiele wygodniej. Biorę woreczek do mrożenia żywności wkładam połamaną czekoladę i wlewam śmietankę. Zawiązuję woreczek tak aby zawartość znalazła się w jednym z rogów woreczka. Wkładam do niedużego garnuszka z zimną wodą i podgrzewam. Woda nie powinna się zagotować. Należy utrzymać temp. około 70st. Po rozpuszczeniu czekolady wyjmujemy woreczek z wody i palcami, nie jest za gorące, sprawdzamy czy czekolada dostatecznie się roztopiła a przy okazji wymieszamy ją ze śmietaną. Teraz dopiero możemy odciąć kawałeczek rożka woreczka i polać zawartością ciasto rozprowadzając dokładnie nożem.
Możesz założyć konto na FB i polubić moją stronę :)
OdpowiedzUsuń