niedziela, 8 grudnia 2024

Pierniczki świąteczne

To najlepsze pierniczki jakie udało mi się upiec w ostatnich latach. Ciasto nie leżakowało. Zagniotłam je wieczorem i już na drugi dzień mogłam je piec.
Miękkie zaraz po upieczeniu jak i po wystudzeniu a nawet po kilku dniach,

czego nie można powiedzieć o pierniczkach z leżakującego ciasta, które niewątpliwie mają swój cudowny smak, ale miękną dopiero przy dłuższym przechowywaniu.
Te pierniczki można piec  w każdej chwili a najlepiej jak najszybciej aby mieć czas na ewentualne ich dekorowanie i inne prace przed świętami. Bardzo polecam.


Jakim można użyć zamienników w tym przepisie?
Smalec gęsi można zastąpić wieprzowym. Syrop ze słodu jęczmiennego można zastąpić cukrem muscowado, który jest produkowany z odparowania melasy trzcinowej lub syropem daktylowym.

 Pierniczki świąteczne

  • 800g mąki orkiszowej jasnej,
  • 200g mąki żytniej jasnej,

  • 200g masła,
  • 100g smalcu gęsiego,
  • 200g cukru brązowego,
  • 100g miodu,
  • 100g syropu ze słodu jęczmiennego,
  •  40g przyprawy do piernika,
  • szczyptę soli,
  • 8 żółtek ze średnich jajek,

  • 4 łyżeczki sody,
  • 300g kwaśnej śmietany, 

1. Podgrzewamy masło, smalec, miód, cukier, syrop, sól i przyprawy do chwili aż cukier się rozpuści. Bazę do ciasta pozostawiamy do wystudzenia.

2. Do wystudzonej ale ciepłej bazy dodajemy żółtka i mieszamy.

3. Do miski z przesianą mąką dodajemy całość bazy piernikowej i śmietanę  wymieszaną z sodą.

4. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Pod koniec możemy podsypać odrobiną mąki i dodatkowo wyrobi rękoma. Nie dosypujemy zbyt dużo mąki a tylko tyle aby dłonie były nią posypane do lepszego wyrobienia ciasta

5. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

6. Ciasto stężało i możemy wałkować na plastry o grubości 6-7 milimetrów, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Ciasto cudownie się wałkuje i z przyjemnością można z nim pracować.

7. Na blachę wyłożonej panierem układamy ciastka. Staramy się piec jednakowej wielkości pierniczki na jednej blasze. Temperatura pieczeni 170-175st a czas pieczenia od 10-13 minut.
Z tej ilości ciasta wyszło prawie 2kg ciastek

1 komentarz:

i poczekaj na jego moderację

Print