To najlepsze pierniczki jakie udało mi się upiec w ostatnich latach. Ciasto nie leżakowało. Zagniotłam je wieczorem i już na drugi dzień mogłam je piec.
Miękkie zaraz po upieczeniu jak i po wystudzeniu a nawet po kilku dniach,
Te pierniczki można piec w każdej chwili a najlepiej jak najszybciej aby mieć czas na ewentualne ich dekorowanie i inne prace przed świętami. Bardzo polecam.
Jakim można użyć zamienników w tym przepisie?
Smalec gęsi można zastąpić wieprzowym. Syrop ze słodu jęczmiennego można zastąpić cukrem muscowado, który jest produkowany z odparowania melasy trzcinowej lub syropem daktylowym.
Pierniczki świąteczne
- 800g mąki orkiszowej jasnej,
- 200g mąki żytniej jasnej,
- 200g masła,
- 100g smalcu gęsiego,
- 200g cukru brązowego,
- 100g miodu,
- 100g syropu ze słodu jęczmiennego,
- 40g przyprawy do piernika,
- szczyptę soli,
- 8 żółtek ze średnich jajek,
- 4 łyżeczki sody,
- 300g kwaśnej śmietany,
1. Podgrzewamy masło, smalec, miód, cukier, syrop, sól i przyprawy do chwili aż cukier się rozpuści. Bazę do ciasta pozostawiamy do wystudzenia.
2. Do wystudzonej ale ciepłej bazy dodajemy żółtka i mieszamy.
3. Do miski z przesianą mąką dodajemy całość bazy piernikowej i śmietanę wymieszaną z sodą.
4. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Pod koniec możemy podsypać odrobiną mąki i dodatkowo wyrobi rękoma. Nie dosypujemy zbyt dużo mąki a tylko tyle aby dłonie były nią posypane do lepszego wyrobienia ciasta
5. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
6. Ciasto stężało i możemy wałkować na plastry o grubości 6-7 milimetrów, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Ciasto cudownie się wałkuje i z przyjemnością można z nim pracować.
7. Na blachę wyłożonej panierem układamy ciastka. Staramy się piec jednakowej wielkości pierniczki na jednej blasze. Temperatura pieczeni 170-175st a czas pieczenia od 10-13 minut.
Z tej ilości ciasta wyszło prawie 2kg ciastek
Piękne.
OdpowiedzUsuń