Robię je już 3 rok. Bardzo polecam, bo mało pracy a efekt świetny. Zimą wystarczy je zmiksować w słoiku i przygotować zupę czy sos.
Przy okazji robię w małych butelkach sok tak na jeden raz do wypicia. Sparzam pomidory, obieram ze skórki i miksuję. Następnie przecieram przez sito aby pozbyć się pestek. Gotuje sok 30 minut i wlewam gorący do małych butelek
Przy okazji robię w małych butelkach sok tak na jeden raz do wypicia. Sparzam pomidory, obieram ze skórki i miksuję. Następnie przecieram przez sito aby pozbyć się pestek. Gotuje sok 30 minut i wlewam gorący do małych butelek
Pomidory na zimę
- 6 kg. pomidorów podłużnych,
- pęczek bazylii,
- sól,
- 10 litrowych słoików.
Wybieramy pomidory podłużne, dojrzałe, twarde bez widocznych jasnych głąbów
Myjemy je, kroimy na połowę. Nie wycinamy końcówek. Na dno słoika dajemy liście bazylii. Układamy pokrojone pomidory lekko uciskając aby jak najwięcej weszło do słoików.
Na koniec do każdego słoika wsypujemy łyżeczkę soli.
Pasteryzujemy minimum 40 minut. Po wyjęciu z wody nie stawiamy słoików do góry dnem. Sól ma pozostać na powierzchni pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację