wtorek, 7 maja 2019

Pierożki wiosenne



Jest mnóstwo naturalnych barwników. Tym razem wybrałam sok
z kiszonych buraków. Można również dodać sok z buraków świeżych. Botwinka już jest dostępna na rynku, więc buraki można użyć do przygotowania świeżego soku. 

Pierożki wiosenne

Na ciasto potrzebujemy:

  • 500 kg mąki pszennej,
  • 250-280g soku z kiszonych buraków, / w zależności od wilgotności mąki
  • 2 -3 łyżki oliwy,
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy stopniowo sok z buraków i pod koniec wyrabiania, oliwę. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż stanie się lśniące i elastyczne. Pozostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
Kroimy ciasto na części, wałkujemy placki i wykrawamy z nich okrągłe placuszki szklanką lub specjalnym „przydasiem”.
Nakładamy farsz, zlepiamy i gotujemy pierożki w osolonej wodzie, od wypłynięcia 1-3 minuty, w zależności od grubości ciasta i wielkości pierogów.

Nie podaję przepisu na farsz, każdy będzie dobry. Sok z kiszonych buraków pasuje do wszystkiego, a ciasto do farszu z białego sera będzie znakomite:)
Ja zrobiłam farsz mięsny z dodatkiem włoszczyzny z bulionu mięsnego i dużej ilości zieleniny, / natka pietruszki, szczypiorek, czosnek niedźwiedzi /.
Pierogi podałam na liściu czosnku niedźwiedziego, polałam roztopionym masłem z posiekanymi listkami czosnku.
Bardzo polecam, Smacznego:)


3 komentarze:

i poczekaj na jego moderację

Print