Porady- pieczenie chleba

poniedziałek, 16 grudnia 2019

Tort orzechowy


Testując przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej proponuję Wam tylko te, które w/g mnie są godne polecenia.
Czasami mi się coś

piątek, 13 grudnia 2019

Sernik Krakowski



Piekę różne serniki ale najczęściej wracam do mojego ulubionego czyli sernika krakowskiego. Piekłam kilkakrotnie na przestrzeni kilku lat i zawsze się udaje.

sobota, 7 grudnia 2019

Kapuściana zapiekanka




To jednogarnkowe danie jest dla wielu osób. Można przygotować wieczorem a zapiec następnego dnia przed podaniem.

środa, 13 listopada 2019

Tort czekoladowy




Tort przygotowałam na bazie przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej, który w książce jest pod nazwą tort chlebowy.

czwartek, 16 maja 2019

Najprostszy chleb żytni




W warunkach domowych zakwas / kwas/ czyli tzw. starter, przechowujemy w lodówce. Aby użyć go do pieczenia chleba,

wtorek, 7 maja 2019

Pierożki wiosenne



Jest mnóstwo naturalnych barwników. Tym razem wybrałam sok

wtorek, 30 kwietnia 2019

Puchate placuszki z serem i bananami



Zbliżone smakiem do Pancakes, placków amerykańskich. Jednak w/g mnie o wiele lepsze.
Są delikatne i bardzo puszyste.

wtorek, 16 kwietnia 2019

Pascha wielkanocna



Przepyszny deser, przygotowywany na Wielkanoc.

wtorek, 2 kwietnia 2019

Wiosenna baba drożdżowa


Nie dość, że ładna to i bardzo smaczna:). Na stół wielkanocny w sam raz.

poniedziałek, 25 marca 2019

Wielkanocna baba parzona


 Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej zajmuje w książce "Jedyne praktyczne przepisy" 3 pełne strony pisane „ciurkiem”,

wtorek, 19 marca 2019

Świąteczna biała kiełbasa z ziołami i papryczką chili



Dopracowałam recepturę, biorąc pod uwagę szczególnie przyprawy, bo tak naprawdę ilość, gatunki i jakość mięsa niewiele się różnią w moim wykonaniu.

poniedziałek, 11 marca 2019

Smalec domowy z ziołami




W Górach Stołowych bywam prawie co roku. To malownicze miejsce o tajemniczej nazwie Błędne Skały,

wtorek, 5 marca 2019

Pierogi z białym serem ziarenkami szałwii hiszpańskiej i zielonym owsem




Dwa farsze z białym serem, wzbogacone ziarenkami szałwii hiszpańskiej i zielonym owsem.

wtorek, 26 lutego 2019

czwartek, 21 lutego 2019

Faworki z mąki jęczmiennej


 Faworki, nazwa ta została zapożyczona z języka francuskiego.

wtorek, 12 lutego 2019

środa, 6 lutego 2019

Wyborne pączki parzone Lucyny Ćwierczakiewiczowej.


Przepis na pączki pochodzi z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej "Jedyne praktyczne przepisy"

czwartek, 31 stycznia 2019

Faworki bez bicia Lucyny Ćwierczakiewiczowej



W książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej „Jedyne praktyczne przepisy...” są tylko dwa przepisy na faworki.

czwartek, 24 stycznia 2019

Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem



Kiedy po raz pierwszy piekłam chleb z dodatkiem startego jabłka

piątek, 18 stycznia 2019

poniedziałek, 14 stycznia 2019

wtorek, 8 stycznia 2019

Domowa wuzetka





Przepis na to ciasto „podkradłam” z przepisu na

piątek, 4 stycznia 2019

Żytni chleb z brązowym ryżem



Czytając i analizując materiały z różnych źródeł na temat pieczenia chleba,

czwartek, 3 stycznia 2019

Deser Trzech Króli



Trzy warstwy śmietankowych galaretek delikatnych jak puszek i dwie warstwy owoców, oto przepyszny deser. Nazwałam go