Zbliżone smakiem do Pancakes, placków amerykańskich. Jednak
w/g mnie o wiele lepsze.
Są delikatne i bardzo puszyste.
Przez przypadek zrobiłam jakiś czas temu mając w domu
nadmiar domowego sera. Nie zapisywałam składników, ale pamiętałam, co do nich
dodałam. Tym razem wszystko zapisałam i dzielę się z Wami przepisem.
Smażyłam na patelni o średnicy 10cm. Olbrzymia ta
patelnia:). Chciałam, aby wszystkie były równe. Przekładałam podrumienione
placki na drugą patelnię większą postawioną na małym ogniu, aby się dopiekły.
Więc szło to sprawnie. Do placków dodałam pokrojone w plasterki banany. Nie
mieszałam z ciastem, tylko po wyłożeniu porcji ciasta na patelnię, układałam po
4-5 plasterków bananów i odrobinę przykrywałam ciastem.
Można użyć innych owoców, ale owoce typu truskawki czy porzeczki puszczają sok i placki nie wyglądają apetyczne po usmażeniu. Polecam banany, bo nie puszczają soku, albo po prostu smażymy bez żadnych owoców.
Można użyć innych owoców, ale owoce typu truskawki czy porzeczki puszczają sok i placki nie wyglądają apetyczne po usmażeniu. Polecam banany, bo nie puszczają soku, albo po prostu smażymy bez żadnych owoców.
Puchate placuszki z serem i bananami
Potrzebujemy
- 500g białego serka śmietankowego, może być z wiaderka, albo ser domowy lekko wyciśnięty.
- 1 jajko,
- 3 żółtka,
- piana z 3 jajek,
- 80g miękkiego masła,
- 300g mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej,
- 270ml mleka,
- 2 łyżeczki cukru,
- 2,5 łyżeczki sody spożywczej,
- sól do smaku,
- ewentualnie do tej porcji ciasta 4 banany.
Ser miksujemy z masłem na puch. Dodajemy jajko i żółtka cały
czas miksując. Następnie dodajemy sodę, sól, cukier i stopniowo mąkę i mleko
cały czas miksując
Ubijamy pianę z białek na sztywno. Dodajemy stopniowo do
masy i delikatnie mieszamy.
Smażymy na suchej patelni dowolnej wielkości placuszki do
zrumienienia z obu stron.
Podajemy z musem owocowym, miodem lub syropem klonowym z
dodatkiem owoców.
W którym momencie dodajemy banany?
OdpowiedzUsuńNapisałam we wstępie czyli... Do placków dodałam pokrojone w plasterki banany. Nie mieszałam z ciastem, tylko po wyłożeniu porcji ciasta na patelnię, układałam po 4-5 plasterków bananów i odrobinę przykrywałam ciastem.
Usuńpięknie wyszły! takie pulchniutkie
OdpowiedzUsuń