Trzy warstwy śmietankowych galaretek delikatnych jak puszek
i dwie warstwy owoców, oto przepyszny deser. Nazwałam go
deserem Trzech Króli z
okazji zbliżającego się święta.
Przyrządza się go błyskawicznie, a nawet trzeba się spieszyć
bo galaretki zalane i wymieszane ze zdecydowanie mniejszą ilością wrzącej wody
muszą być połączone z bitą śmietaną jak są jeszcze ciepłe. W innym przypadku
mogą się zrobić grudki z szybko tężejącej żelatyny.
Do bitej śmietany nie dodajemy cukru! Wystarcza ten z
galaretki.
Polecam, bo nie musimy czekać do następnego dnia, aby się
nim delektować. Przyrządzimy rano, a po południu możemy zajadać:).
Deser Trzech Króli
Potrzebujemy
- 3 galaretki o dowolnym kolorze,
- 3 x 200ml wrzącej wody,
- 3 kubeczki po 200g śmietanki 30% dobrze schłodzonej,
- Owoce mrożone, owoce z puszki lub domowe owoce w syropie np. gruszki,
- 4 klementynki do dekoracji,
- kawałek gorzkiej czekolady do dekoracji,
- odrobinę masła do posmarowania tortownicy o średnicy 24cm.
- Do 3 miseczek odpowiedniej wielkości wlewamy po jednej śmietance.
- Każdą miksujemy, aby otrzymać bitą śmietanę.
- Do każdej ubitej śmietany dodajemy po jednej galaretce rozpuszczonej w 200ml wrzącej wody i ciepłą wlewamy do bitej śmietany miksując do połączenia.
- Dno tortownicy i boki smarujemy delikatnie, ale dokładnie odrobiną masła.
- Wlewamy na dno tortownicy kolejno zawartość miseczek i układamy pokrojone owoce na każdą warstwę tężejącej galaretki.
- Nie zalewamy wrzącą wodą wszystkich galaretek jednocześnie. Najlepiej stopniowo po jednej miksując z bitą śmietaną, wylewając do tortownicy i dodając owoce.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować
OdpowiedzUsuńSuper przepis ��, mi zostało pół sera z wiaderka więc dodałam do każdej części i wyszedł pyszny, super lekki serniczek ��
OdpowiedzUsuńIle sera dodalas do każdej części?
UsuńW tym deserze nie ma sera, tylko śmietanka, galaretka i owoce.
UsuńA ja robię w pucharkach, z jedną galaretką. Do środka wrzucam pokruszoną czekoladę + na wierzch delicje lub biszkopt. Dla mnie to po prostu Ptasie mleczko ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis lubię takie desery na zimno. Bardzo dziękuję Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuńSpróbuję zrobić
OdpowiedzUsuńSuper przepis dzisiaj zrobię na Trzech Króli
OdpowiedzUsuńRobię ten przepis już od x lat żadna nowość
OdpowiedzUsuń