Ciasto biszkoptowe. Na krem mus jabłkowy. Do dekoracji bita śmietana.
Nie da się prościej. W tej prostocie jest harmonia smaku. Tort nie musi być
skomplikowany aby był smaczny.
Przygotowałam tak bez okazji na niedzielne popołudnie. Blaty biszkoptowe przełożone tylko samym musem jabłkowym, na drugi dzień stają się wilgotne bez potrzeby wcześniejszego nasączania.
Bita śmietana dosłownie z odrobiną cukru, dopełnia
fantazyjnego smaku.
Bardzo polecam:)
Biszkopt można przygotować nawet na kilka dni wcześniej,
biorąc swój sprawdzony przepis. Po wystudzeniu owijamy folią spożywczą i robimy
torcik dzień przed inauguracją:)
Krem, mus do biszkoptu
Na biszkopt o średnicy 20-21cm, potrzebujemy:
- 7-8 dużych jabłek, szara reneta, najlepsza,
- Cukier organiczny, w/g uznania,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 500ml śmietany kremówki + odrobinę cukru pudru
Jabłka ścieramy na tarce do jarzyn. Prażymy w garnku z
grubym dnem około godziny na malutkim ogniu. Ilość dodanego cukru, zależy od
naszych upodobań. Dodajemy go pod koniec prażenia i smażymy jeszcze około 30
minut. Mus ma być gęsty! Studzimy i
dodajemy cynamon. Kroimy biszkopt na 3 części. Przekładamy musem. Wierzch i
boki biszkoptu smarujemy bitą śmietaną. Dekorujemy dowolnie.
Najlepszy na drugi dzień! Różyczka na torcie? Cieniutko
pokrojone w pół plasterki jabłko, usmażone w syropie. Po lekkim przestudzeniu
formujemy w kwiat róży.
Proszę przepis na ten biszkopcik.
OdpowiedzUsuń