Faszerowany kurczak świetny na ciepło do obiadu jak i na
zimno do kanapek.
Porady- pieczenie chleba
▼
piątek, 29 czerwca 2018
środa, 27 czerwca 2018
Chleb z orzechami brazylijskimi na szklanki
Chleb był pieczony jakieś 4 lata temu. Nie podałam rozmiaru
foremek. Być może ktoś zwrócił uwagę na ten błąd i dopisałam w komentarzach na starym blogu. Teraz muszę zgadywać w jakich to ja foremkach piekłam?J
wtorek, 26 czerwca 2018
Chleb z paloną mąką ziarnami lnu i sezamu oraz kilka rad odnośnie pieczenia w zaparowanym piekarniku
2 bochenki każdy o wadze po upieczeniu, około 850g. Smak i
zapach chleba podkreśla palona mąka i ziarno sezamu.
poniedziałek, 25 czerwca 2018
Owocowa fantazja, 5 smaków lata
Kolorowy, słodko-kwaśny torcik owocowy w pięciu smakach
pysznych letnich owoców. Rozbielony serkiem i śmietanką.
Użyłam pięć rodzajów
czwartek, 21 czerwca 2018
Chleb pszenno – żytni z mąką z pestek dyni
Pestki dyni oprócz dużej ilości magnezu i wielu innych
cennych składników mineralnych i witamin zawierają dobry tłuszcz.
środa, 20 czerwca 2018
Najprostszy chleb z garnka na zakwasie i na drożdżach
Oryginalny przepis na chleb drożdżowy znajdziecie u Ani na
blogu Kuchennymi drzwiami
To była czerwcowa piekarnia w 2016r.
To była czerwcowa piekarnia w 2016r.
wtorek, 19 czerwca 2018
Chrupiące paluszki w ziarnach
Zapraszam na chrupiące paluszki z ziarnami, w wersji z
cukrem lub wytrawnej bez cukru. Jeśli lubicie kminek, będą równie smaczne.
poniedziałek, 18 czerwca 2018
Domowe lody miętowe z maszynki
Lody domowe bez maszynki czy przy jej pomocy? Zdecydowanie z
maszynki. To moje pierwsze pyszne lody z maszynki i na pewno nie ostatnie.
czwartek, 14 czerwca 2018
Złocisty czyli chleb mieszany z siemieniem lnianym
Są dwa rodzaje siemienia lnianego brązowe i złociste inaczej
zwane budwigowe. Które bardziej wartościowe? Różne są opinie, niektórzy
twierdzą, że złociste ale ja wiem na pewno, że siemię złociste jest bardziej
delikatne i jak dla mnie o wiele smaczniejsze, chociażby w chlebie do którego
dodałam dość dużo.
środa, 13 czerwca 2018
Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Jeffreya Hamelmana
Zerkanie do książki, w której nic nie mogę zaznaczyć czy
podkreślić strasznie mnie ogranicza.
poniedziałek, 11 czerwca 2018
Zielone orzechy włoskie w syropie Lucyny Ćwierczakiewiczowej
piątek, 8 czerwca 2018
Szpinak w roli głównej
Jak przemycić szpinak w różnych potrawach, szczególnie
dzieciakom? Nie za bardzo za nim przepadają, a tak szczerze to w ogóle go nie
lubią.
czwartek, 7 czerwca 2018
Pierożki z serem i czarnuszką
Wydawać by się mogło, że pierogi to banalna potrawa i każdy potrafi
ją przygotować.
Tak, to prawda. Nie każdy jednak potrafi zrobić dobre ciasto. Mnie też nie zawsze się udaje, jeśli zaczynam kombinować.
Tak, to prawda. Nie każdy jednak potrafi zrobić dobre ciasto. Mnie też nie zawsze się udaje, jeśli zaczynam kombinować.
środa, 6 czerwca 2018
poniedziałek, 4 czerwca 2018
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną
Oryginalny przepis można znaleźć u Ani prowadzącej Piekarnię i bloga Kuchennymi drzwiami. Wspólne pieczenie tego pysznego chleba było 3 lata temu. Warto go przypomnieć był wyjątkowo dobry.
sobota, 2 czerwca 2018
Polewajka, czyli makaron z sosem truskawkowym
piątek, 1 czerwca 2018
Chleb na okrągło, żytni z kminkiem
Na okrągło, bo pieczony w foremce półokrągłej. Chleb dodatkowo
ładnie wyrósł i po krojeniu, kromki są po prostu okrągłe:).