Porady- pieczenie chleba

piątek, 29 czerwca 2018

Kurczak zagrodowy na luzie



Faszerowany kurczak świetny na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek.

środa, 27 czerwca 2018

Chleb z orzechami brazylijskimi na szklanki



Chleb był pieczony jakieś 4 lata temu. Nie podałam rozmiaru foremek. Być może ktoś zwrócił uwagę na ten błąd i dopisałam w komentarzach na starym blogu. Teraz muszę zgadywać w jakich to ja foremkach piekłam?J

wtorek, 26 czerwca 2018

Chleb z paloną mąką ziarnami lnu i sezamu oraz kilka rad odnośnie pieczenia w zaparowanym piekarniku




2 bochenki każdy o wadze po upieczeniu, około 850g. Smak i zapach chleba podkreśla palona mąka i ziarno sezamu.

poniedziałek, 25 czerwca 2018

Owocowa fantazja, 5 smaków lata



Kolorowy, słodko-kwaśny torcik owocowy w pięciu smakach pysznych letnich owoców. Rozbielony serkiem i śmietanką.
Użyłam pięć rodzajów

czwartek, 21 czerwca 2018

Chleb pszenno – żytni z mąką z pestek dyni


 Przysłowie ludowe mówi:„Pestki dyni spadły z kieszeni Boga na ziemię i nie ma na świecie zdrowszej od nich rzeczy!”
Pestki dyni oprócz dużej ilości magnezu i wielu innych cennych składników mineralnych i witamin zawierają dobry tłuszcz.

środa, 20 czerwca 2018

Najprostszy chleb z garnka na zakwasie i na drożdżach


Oryginalny przepis na chleb drożdżowy znajdziecie u Ani na blogu Kuchennymi drzwiami
To była czerwcowa piekarnia w 2016r.

wtorek, 19 czerwca 2018

Chrupiące paluszki w ziarnach


Zapraszam na chrupiące paluszki z ziarnami, w wersji z cukrem lub wytrawnej bez cukru. Jeśli lubicie kminek, będą równie smaczne.

poniedziałek, 18 czerwca 2018

Domowe lody miętowe z maszynki


Lody domowe bez maszynki czy przy jej pomocy? Zdecydowanie z maszynki. To moje pierwsze pyszne lody z maszynki i na pewno nie ostatnie.

czwartek, 14 czerwca 2018

Złocisty czyli chleb mieszany z siemieniem lnianym


Są dwa rodzaje siemienia lnianego brązowe i złociste inaczej zwane budwigowe. Które bardziej wartościowe? Różne są opinie, niektórzy twierdzą, że złociste ale ja wiem na pewno, że siemię złociste jest bardziej delikatne i jak dla mnie o wiele smaczniejsze, chociażby w chlebie do którego dodałam dość dużo.

środa, 13 czerwca 2018

Chleb z orzechami włoskimi i marchewką Jeffreya Hamelmana



 Nie lubię piec chlebów z konkretnego przepisu, nawet nie często wracam do swoich.
Zerkanie do książki, w której nic nie mogę zaznaczyć czy podkreślić strasznie mnie ogranicza.

poniedziałek, 11 czerwca 2018

Zielone orzechy włoskie w syropie Lucyny Ćwierczakiewiczowej


Orzechy zbiera się od końca czerwca do chwili, kiedy da się owoc przekroić bez trudu. W zależności od regionu, owoce różnie rosną i dojrzewają. Z tego co wiem, można zbierać do końca lipca. Najlepiej sprawdzić przez zerwaniem.

piątek, 8 czerwca 2018

Szpinak w roli głównej



Jak przemycić szpinak w różnych potrawach, szczególnie dzieciakom? Nie za bardzo za nim przepadają, a tak szczerze to w ogóle go nie lubią.

czwartek, 7 czerwca 2018

Pierożki z serem i czarnuszką



Wydawać by się mogło, że pierogi to banalna potrawa i każdy potrafi ją przygotować.
Tak, to prawda. Nie każdy jednak potrafi zrobić dobre ciasto. Mnie też nie zawsze się udaje, jeśli zaczynam kombinować.

środa, 6 czerwca 2018

Buzia na kłódkę


Bułeczki były pieczone 6 lat temu. Stronę z przepisem  
podsunęła mi

poniedziałek, 4 czerwca 2018

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną


Oryginalny przepis można znaleźć u Ani prowadzącej Piekarnię i bloga Kuchennymi drzwiami. Wspólne pieczenie tego pysznego chleba było 3 lata temu. Warto go przypomnieć był wyjątkowo dobry.

sobota, 2 czerwca 2018

Polewajka, czyli makaron z sosem truskawkowym


 Makaron, truskawki, zsiadłe mleko, odrobina śmietanki. Szybkie i pożywne danie nie tylko dla dzieciaków. W sam raz na upały!

piątek, 1 czerwca 2018

Chleb na okrągło, żytni z kminkiem



Na okrągło, bo pieczony w foremce półokrągłej. Chleb dodatkowo ładnie wyrósł i po krojeniu, kromki są po prostu okrągłe:).