Wydawać by się mogło, że pierogi to banalna potrawa i każdy potrafi
ją przygotować.
Tak, to prawda. Nie każdy jednak potrafi zrobić dobre ciasto. Mnie też nie zawsze się udaje, jeśli zaczynam kombinować.
Tak, to prawda. Nie każdy jednak potrafi zrobić dobre ciasto. Mnie też nie zawsze się udaje, jeśli zaczynam kombinować.
Jednak domowe pierogi są najlepsze a pomysłów na ciasto
bardzo wiele. Część wody można zastępować różnymi naturalnie barwiącymi
dodatkami typu soki warzywne czy owocowe, które zabarwią nam ciasto a pierogi
stają się niebanalne i o wiele smaczniejsze.
Ciasto w pierogach jest bardzo ważne albo i najważniejsze.
Powinno dać się wałkować cieniutko bez podsypywania mąką i nie przyczepiać do
blatu.
Z pomocą nam przychodzi tłuszcz, który jest niezbędny w
cieście na pierogi. To on powoduje, że ciasto jest elastyczne i dobrze się
wałkuje.
Z reszty ciasta, które mi pozostało, upiekłam podpłomyki na żeliwnej
płytce. To taki produkt uboczny przy
okazji lepienia pierogów:).
Tak naprawdę to często je piekę z mąki wody i soli. To zamiast pieczywa, jeśli zabraknie w domu.
Tak naprawdę to często je piekę z mąki wody i soli. To zamiast pieczywa, jeśli zabraknie w domu.
Tym razem upiekłam z ciasta pierogowego i wyszły przepyszne.
Zostały zjedzone maczane w oliwie z dodatkiem ziół. To tak na marginesie, bo
nie zawsze można utrafić z ilością ciasta do farszu na pierogi. Podpłomyki
można upiec na dobrze rozgrzanej suchej patelni, wałkując ciasto bardzo
cieniutko.
Pierożki z serem i czarnuszką
Ciasto
- 500g mąki pszennej,
- 200g koncentratu pomidorowego,
- 150g wody,
- 70ml roztopionego masła,
- 1 żółtko jajka,
- szczyptę soli.
Mieszamy wodę z koncentratem pomidorowym, masłem, żółtkiem i
szczyptą soli do dobrego połączenia.
Mąkę przesiewamy do miski i stopniowo dodajemy przygotowany płyn. Zagniatamy ciasto 2-3 minuty aż będzie jednolite i lśniące. Odstawiamy przykryte na 20-30 minut aby odpoczęło.
Mąkę przesiewamy do miski i stopniowo dodajemy przygotowany płyn. Zagniatamy ciasto 2-3 minuty aż będzie jednolite i lśniące. Odstawiamy przykryte na 20-30 minut aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Ciasto wałkujemy i wycinamy placki, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku od wypłynięcia pierożków kilka chwil.
Pierożki podałam z bitą śmietaną.
Ciasto wałkujemy i wycinamy placki, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku od wypłynięcia pierożków kilka chwil.
Pierożki podałam z bitą śmietaną.
Farsz
- 500g sera białego,
- 3 łyżeczki czarnuszki,
- 1 łyżka miodu,
- pieprz biały,
- sól do smaku,
- ubite na sztywno białko z jednego z jajka.
Do podania pierożków
- ubita śmietana z cukrem do smaku lub jogurt.
Ser ugniatamy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy pozostałe
składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białka i delikatnie
łączymy z serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację