Jak przemycić szpinak w różnych potrawach, szczególnie
dzieciakom? Nie za bardzo za nim przepadają, a tak szczerze to w ogóle go nie
lubią.
Kiedy podałam zielone
pierogi moim wnukom, jak myślicie jaka była reakcja? Oczy jak pięć złotych i
uśmiech od ucha do ucha:)
Już im nie przeszkadzało, że ze szpinakiem, a jeszcze jak z
truskawkami i bitą śmietaną, to już pełnia szczęścia:).
Pierogi z mięsem, na liściach szpinaku, pierogi z
truskawkami na pierzynce z bitej śmietany i pierogi w rosole. Do wyboru do koloru:)
To moja propozycja.
Mięso do pierogów użyłam z rosołu, łącznie z warzywami,
wołowina + kura rosołowa. To dobry sposób na nowe danie. Zamiast makaronu, mogą
pływać małe pierożki w rosole.
Truskawki wiadomo, nie trzeba z nimi nic robić a ubić
śmietanę każdy potrafi. Wszystko proste, prościej się nie da.
Podam tylko przepis na ciasto, reszta w Waszych rękach!
Ciasto na pierogi, różnie robiłam, ale uważam, że tylko
mąka, woda , masło daje najlepsze rezultaty. Chodzi tylko o konsystencję
ciasta. Nie może być za ścisłe. Mąka również odgrywa ważną rolę, chyba
najważniejszą. Najlepsza taka z dużą zawartością białka. Kupiłam trzy zdawałoby
się różne mąki: jedna do naleśników, druga do wypieków, trzecia do pierogów,
tej samej firmy.
Poczytałam wszystko, co dało się wyczytać z torebki i co? To samo, dokładnie ten sam skład.
Poczytałam wszystko, co dało się wyczytać z torebki i co? To samo, dokładnie ten sam skład.
Więc pytam, czy to chwyt reklamowy? O co chodzi?. Może o
grubość mielenia, nie przypuszczam, bo nie zauważyłam różnicy. Właściwie to
różniły się ceną minimalnie. Przekornie użyłam tej do naleśników i zagniotłam
pierogi:)
Ciasto wyszło przepyszne, podejrzewam, że z tych pozostałych
było by identyczne.
Ciasto na pierogi z sokiem ze szpinaku
Potrzebujemy:
- 500g mąki pszennej,
- 250 ml soku ze szpinaku, /400g świeżego szpinaku/,
- Około 100g wody,
- sok połowy z cytryny,
- 70ml roztopionego masła.
Szpinak myjemy i razem z ogonkami przepuszczamy przez
maszynkę do mięsa. Wyciskamy z niego sok przez gazę. Mnie wyszło 250ml. Dolałam
do niego sok z połowy cytryny.
Do przesianej mąki stopniowo dolewałam sok i odrobinę wody,
bo ciasto mogłoby być za ścisłe. Wszystko zależy od wilgotności mąki.
Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk i miski,
wtedy jest dobre. Pod koniec dodajemy masło, wyrabiamy chwilę aby ciasto
wchłonęło tłuszcz i pozostawiamy ciasto przykryte folią na około 30 minut.
W trakcie robienia pierogów ciasto powinno być przykryte
folią, aby nie wysychało!
Ciasto można wykorzystać do różnego farszu: mięso, owoce,
ser...to, co nam przyjdzie do głowy. Jest neutralne, nie czuć prawie w ogóle
szpinaku. Bardzo polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację