Porady- pieczenie chleba

piątek, 27 grudnia 2024

Migdałowe ciasteczka w dwóch odsłonach

  Piekłam je 2 razy w grudniu. Najpierw z nadzieniem makowym. Mak przygotowałam jak do makowej strucli. Można pominąć bakalie, ale ja dodałam tylko bardzo drobno je pokroiłam. Ciastka zostały zjedzone w tempie allegro:)

czwartek, 12 grudnia 2024

Ryby smażone w pysznej zalewie z dodatkiem gałązek świerka


Można już je przygotować. Tak przygotowane ryby im dłużej postoją tym będą lepsze. Gałązki świerka ładnie się prezentują w słoiku i na pewno nadają specyficznego smaku. Można użyć również gałązek jodły.

niedziela, 8 grudnia 2024

Pierniczki świąteczne

To najlepsze pierniczki jakie udało mi się upiec w ostatnich latach. Ciasto nie leżakowało. Zagniotłam je wieczorem i już na drugi dzień mogłam je piec.
Miękkie zaraz po upieczeniu jak i po wystudzeniu a nawet po kilku dniach,

piątek, 29 listopada 2024

Zapiekana brukselka z pomidorami i plastrami karkówki


Danie może być dla 4 osób. Składniki można przygotować wieczorem jak np. ugotować brukselkę i zamarynować mięso.

środa, 20 listopada 2024

Pszenny pełnoziarnisty z samopszy z dodatkiem mąki z zielonego groszku



,Chleb ten upiekłam na suszonym zakwasie. Zawsze staram się mieć zakwas suszony tak na wszelki wypadek. Jakiś czas temu reaktywowałam zakwas suchy, który miał 3 miesiące.

wtorek, 5 listopada 2024

Pszenny chleb na zakwasie z marchewką i oliwą carotino

 

Bardzo stary przepis, chyba z 2010r. albo nawet dużo wcześniej. Jest wart przypomnienia. Jest jednak jeden problem nigdzie nie ma oliwy carotino

środa, 23 października 2024

Maślane ciasteczka z tymiankiem

 

Moje ciasteczka są z sera zrobionego w domu. Może być również ser ze sklepu. Sera nie przekręcamy przez maszynkę, to jest zbyteczne.

środa, 16 października 2024

Światowy Dzień Chleba 2024, Fougasse na zakwasie z chorizo i pszenno-żytni z kefirem

Dzisiaj Światowy Dzień Chleba a ja nie mam nowego przepisu. Aby tradycji stało się zadość proponuję przepis ze starego bloga.

wtorek, 8 października 2024

Nalewka z głogu




Teraz jest dobra pora na zbieranie głogu. Głóg jest na tyle dojrzały, że po ściśnięciu w palcach łatwo można go zmiażdżyć.

sobota, 28 września 2024

Chleb orkiszowy z nasionami szałwii hiszpańskiej

Chleb ze starego bloga na prośbę internautki.
Chleb bardzo smaczny. Nasiona po namoczeniu tworzą galaretowatą strukturę, która utrzymuje ciasto w ryzach i dodaje wnętrzu chleba elastyczności.

środa, 21 sierpnia 2024

Pomidory na zimę

 
Robię je już 3 rok. Bardzo polecam, bo mało pracy a efekt świetny. Zimą wystarczy je zmiksować w słoiku i przygotować zupę czy sos.

poniedziałek, 22 lipca 2024

Owoce pokrzywy


Owoce pokrzywy przez niektórych, znających temat zwane superfoods i chyba nie ma w tym żadnej przesady.
Właściwości tych owoców są imponujące.

środa, 3 lipca 2024

Wierzbówka Kiprzyca i herbata fermentowana Iwan Czaj

Bardzo ciekawa historia i legenda dotycząca herbaty Iwan Czaj. Chociażby z tego powodu roślina ta zasługuje na oddzielny wpis o  przygotowaniu zioła Wierzbówki Kiprzyca i zrobienia z niej herbaty, potocznie zwaną herbatą fermentowaną.

czwartek, 20 czerwca 2024

Luksusowy murzynek z ananasem i morelami

 Każdy zapewne zna klasyczne wykonanie murzynka. Znam je również, ale kiedy szykując do niego składniki zawsze zaczynam od wymieszania składników suchych i dosłownie zawsze do mąki dosypuję kakao;)

wtorek, 11 czerwca 2024

Eliksir z zielonych orzechów włoskich

Orzech włoski w Polsce jest gatunkiem uprawianym jak również rosnącym dziko przez opuszczone uprawy lub roznoszony przez ptaki, które zakopują owoce w różnych oddalonych od drzewa miejscach. Gatunek ten, został już nazwany inwazyjnym.

poniedziałek, 27 maja 2024

Ekstrakt z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów robię co roku. Tegoroczny jest wyjątkowy bo zamiast wody użyłam soków aby wydobyć z kwiatów to co najlepsze.
Sok jabłkowy kupiłam bez dodatku cukru,

poniedziałek, 20 maja 2024

Migdałowe ciastka z pokrzywą


Przy okazji przepisu na ciastka z pokrzywą, podałam sposób na suszenie pokrzywy jako dodatek do różnego rodzaju potraw w kuchni, zamiast tradycyjnego parzenia na herbatkę. Polecam

środa, 8 maja 2024

Przetwory z płatków dzikiej róży

Przepyszne przetwory z płatków róży.
Róża pomarszczona, dzika róża, róża fałdzistolistna, róża japońska. Nazwy ludowe to róża polna, szypszyna, kostropest, czy róża cierniowa.

czwartek, 25 kwietnia 2024

Herbaty fermentowane, polskie smaki

„Cudze chwalicie swego nie znacie” powtórzył znane powiedzenie Jan Biegański pisząc na temat herbat fermentowanych. Chodziło mu o to, że Polacy piją sprowadzaną herbatę z za granicy nie wiedząc jakie skarby oferuje im polska przyroda.

niedziela, 14 kwietnia 2024

Galaretka z mniszka lekarskiego

Płatki kwiatów mniszka najlepiej pozyskać bezpośrednio na łące. Kiedy zbieramy całe kwiaty i przynosimy do domu, musimy odczekać aż mali lokatorzy je opuszczą. Trwa to jakiś czas i dość często bywa tak, że kwiaty się zwijają i trudniej jest uzyskać same płatki.

poniedziałek, 8 kwietnia 2024

Marynowane pączki mniszka lekarskiego


Marynowane pączki mniszka lekarskiego przypominają kapary. Jednak najbardziej kapary cierniste przypominają marynowane pąki nasturcji ogrodowej. Jeśli ktoś z Was sieje w swoim ogrodzie nasturcję, może się pokusić na ich marynowanie.
Tym, którzy nie maja takich możliwości proponuję pączki mniszka lekarskiego.
Można je zbierać od teraz do końca kwitnienia mniszka. Najlepsze są te pączki, które są blisko ziemi / środek rośliny /. Są twarde na krótkich łodyżkach albo jeszcze ich braku.

wtorek, 2 kwietnia 2024

Chleb żytni z mąką orkiszową, tartym jabłkiem i ziarnami owsa Demeter

Przepis na ten chleb pochodzi z mojego archiwum z roku 2014. Pomyślałam, że warto nim się podzielić. Może zechcecie go upiec?. Moje wspomnienia również wówczas pisane. Jak to wspomnienia nie zmieniają się z upływem lat, ale czas mojej przygody z chlebem już tak. Chleb piekę od 20 lat.

niedziela, 24 marca 2024

Kiszone cytryny

Kiszone cytryny to kuchnia północnej Afryki a także kuchnia indyjska. W naszym kraju również są popularne, bo kisimy już prawie wszystko co się da. Kiszonki to skoncentrowane źródło wielu witamin i minerałów. 

czwartek, 14 marca 2024

Domowy makaron z mąki semolina, przepis podstawowy

Pomysłów na kształt makaronu może być wiele w zależności od tego do czego chcemy go użyć. Ja robiłam do rosołu, dlatego zrobiłam długi i cienki.

poniedziałek, 26 lutego 2024

Na zakwasie z tartym jabłkiem

 
Moi drodzy, apel do Was, czas zakasać rękawy i piec samemu w domu szukając dobrej mąki. Naprawdę to nic trudnego. Właśnie dokarmiłam zakwas  a ten przepis z tartym jabłkiem wyciągnęłam z archiwum. Polecam

poniedziałek, 19 lutego 2024

Chleb żytnio-orkiszowy na maślance z kurkumą


Łyżeczka kurkumy spowodowała taki piękny kolor. Prosty w wykonaniu.

wtorek, 6 lutego 2024

Radiowy przepis na faworki

Przepis usłyszałam w radiu. Słuchaczka  radia  Ania, dzieliła się nim na antenie.
Ja przekazuję go Wam. Przepis ze stycznia 2009r. Zdjęcie zachowało się tylko jedno.

niedziela, 28 stycznia 2024

Pełnoziarnisty z samopszy z jarmużem na jogurcie


Jarmuż warzywo zimowe, należy do warzyw kapustowatych. Znana była już w starożytności nie tylko jako roślina jadalna ale również ozdobna.

piątek, 19 stycznia 2024

Chleb z mąki durum w/g J. Hamelmana

Piekłam już chleb z semoliną, ale był to tylko dodatek tej mąki. Przeszukałam przepisy J. Hamelmana i znalazłam chleb prawie 100% z mąki durum. Zachwyty nad tym chlebem już towarzyszyły mi jak piekłam po raz pierwszy.