Porady- pieczenie chleba

wtorek, 6 lutego 2024

Radiowy przepis na faworki

Przepis usłyszałam w radiu. Słuchaczka  radia  Ania, dzieliła się nim na antenie.
Ja przekazuję go Wam. Przepis ze stycznia 2009r. Zdjęcie zachowało się tylko jedno.

Wspaniałe, kruche, r e w e l a c y j n e !!!

Faworki 

Składniki:

  • 1żółtko,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • Mąki tyle, aby po wyrobieniu  ciasto było elastyczne.

Zrobiłam z 5 porcji wychodzi naprawdę dużo. Ciasto musi być wyrobione tak, aby nie używać mąki przy wałkowaniu.

Wałkujemy cieniutko, aby było widać blat, na którym wałkujemy. Smażymy w gorącym oleju albo najlepiej na smalcu.

 Bardzo polecam i dziękuję autorce przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację