Jarmuż warzywo zimowe, należy do warzyw kapustowatych. Znana była już w starożytności nie tylko jako roślina jadalna ale również ozdobna.
Witamina C, K z grupy B, magnez, żelazo, cynk, fosfor. Obniża ciśnienie, leczy wrzody żołądka i dwunastnicy. Ma dobry wpływ na serce, zapobiega anemii ma mnóstwo żelaza.Można ją przyrządzać jak szpinak, robić z niej koktajle a nawet pesto.
Na świecie jest kilkadziesiąt gatunków jarmużu od różnych odcieni zieleni po fiolety.
Ma nieograniczone zastosowanie. Na dodatek jest niskokaloryczny. Można go jeść na surowo. Po sparzeniu we wrzątku a następnie w zimnej wodzie jego zieleń nabiera głębokiego koloru.
Teraz króciutko na temat mąki z samopszy. Jest to rodzaj najstarszej pszenicy na świecie. Posiada o 50% więcej białka od pszenicy zwykłej. Zawiera potas, fosfor, cynk, mangan, żelazo, , witaminę A i witaminy z grupy B również o wiele więcej od pszenicy zwykłej. Co ciekawe zawiera luteinę, która chroni nasze oczy. Aminokwasy zawarte w niej mają dobry wpływ na układ nerwowy i pomagają w leczeniu depresji. Wspomagają również prawidłowe działanie hormonów tarczycy.
Ekstrakt z tej pszenicy ma zastosowanie w produkcji kosmetyków. Szukajmy więc szczególnie toników czy hydrolatów.
Pełnoziarnisty z samopszy z jarmużem na jogurcie
Składniki na zaczyn
- 20g zakwasu z mąki żytniej razowej,
- 100g mąki z samopszy,
- 100g wody.
Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy na noc temp. pokojowej na 12-14 godz.
Ciasto właściwe
- Cały zaczyn,
- 400g mąki samopszy,
- 280g wody, pół na pół z jogurtem naturalnym,
- 2-3 gałązki jarmużu,
- 10g soli,
- sezam do wysypania foremki o wymiarach 23x13
Z jarmużu wycinamy zgrubienia i wrzucamy do gotującej się wody na kilka sekund.
Wyjmujemy jarmuż i wkładamy do zimnej wody. Dzięki temu będzie miał piękny zielony kolor. Składniki zaczynu mieszamy i na koniec dodajemy pokrojony jarmuż.
Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo Wystarczy aby składniki dobrze się połączyły.
Przykrywamy miskę i dajemy ciastu odpocząć 30 minut.
Po tym czasie wykładamy ciasto do wysmarowanej foremki i wysypanej sezamem. Przykrywamy foremkę folią , wkładamy do piekarnika z włączoną żarówką do wyrośnięcia.
Ciasto u mnie rosło około 2.5 godziny.
Spryskujemy powierzchnię ciasta wodą. Pieczemy w temp.230st.przez 15 minut, następnie obniżamy do 220st. I dopiekamy około 25minut.
Dawno temu piekłam chleb z samopszy, ale pamiętam ,że wypiek raczej był u mnie mało udany.
OdpowiedzUsuńPani Danusiu mam pytani odnośnie zaczynu,mianowicie w przepisie jest 10 g maki z samopszy ? Czy nie powinno być 100g? A drugie pytanie czy mogę pominąć jarmuż i dać więcej mąki?
OdpowiedzUsuńDziękuję za wykrycie błędu:) Nie dodawaj więcej mąki jeśli pominiesz jarmuż. W zamian proponuję dodać więcej, o jakieś 50-60g wody z jogurtem.
Usuń