Najlepszy ser domowy to taki, kiedy ogrzewamy mleko zaraz po
ukiszeniu. Ser jest wtedy gładki, lekko kwaskowaty. Jeśli chcemy otrzymać ser o
bardziej zdecydowanym smaku kwaśne mleko trzymamy 2-3 dni zanim będziemy go
podgrzewać.
Porady- pieczenie chleba
▼
środa, 30 maja 2018
wtorek, 29 maja 2018
poniedziałek, 28 maja 2018
Chleb na suszonym zakwasie z płatkami owsianymi i reaktywacja suszonego zakwasu
Zakwas można suszyć
albo zamrozić. Suszony przed użyciem trzeba reaktywować a zamrożony doprowadzić
do temperatury pokojowej i również należy postępować podobnie jak z suszonym,
czyli 2-3 razy dokarmić.
piątek, 25 maja 2018
czwartek, 24 maja 2018
Żytnio-pszenny z cebulką
Pyszny, delikatny i pachnący karmelizowaną cebulką wyszukany w archiwum. Odrobinę kolorowego pieprzu dodaje mu zdecydowanego smaku.
wtorek, 22 maja 2018
Marchewkowe ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem
To ciasto było na starym blogu kilka lat temu pod nazwą
Kryzysowe ciasto drożdżowe na leniwą niedzielę.
Zmieniłam odrobinę przepis i ciastu dałam inną nazwę. Nie jest już kryzysowe ale bardziej wykwintne i co najważniejsze mało z nim pracy i każdy potrafi go upiec, nawet jeśli nigdy nie piekł drożdżowego ciasta.
Zmieniłam odrobinę przepis i ciastu dałam inną nazwę. Nie jest już kryzysowe ale bardziej wykwintne i co najważniejsze mało z nim pracy i każdy potrafi go upiec, nawet jeśli nigdy nie piekł drożdżowego ciasta.
poniedziałek, 21 maja 2018
Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni w majowej piekarni
Dziękuję za wspólne pieczenie w majowej piekarni u Amber. Chleb udany, pachnący z mnóstwem ziaren. Podałam przepis oryginalny jak również przepis po moich zmianach, których tak naprawdę jest niewiele. Wodę zastąpiłam płynem po sfermentowanych ziarnach owsa i być może to spowodowało,
piątek, 18 maja 2018
Kisiel owsiany Izotowa i ciastka ze fermentowanych ziaren owsa
Ten post nie jest wpisem archiwalnym. Każdy nowy
post rozpoznamy po tym, że na zdjęciach będzie widoczny
czwartek, 17 maja 2018
Naleśniki z charakterem, na zakwasie
Przepis dla tych, którzy pieką chleb na zakwasie czyli dla domowych piekarzy.
Zakwas do naleśników powinien być aktywny i odmłodzony.
Unikniemy wówczas zbyt kwaśnego smaku naleśników. Przy dokarmianiu zakwasu do chleba, można użyć więcej mąki i wody a po skończonej fermentacji część użyć do naleśników.
środa, 16 maja 2018
Zupa krem z brokułów, domowym groszkiem ptysiowym i ziołowymi kuleczkami z białego sera
wtorek, 15 maja 2018
Domowa apteczka, kwiaty czarnego bzu
Dzisiaj syrop z kwiatów czarnego bzu, który jak co roku
przyrządzam w postaci syropu i suszu. Suszenie jest dość proste, szczególnie w
suszarce spożywczej. Układam na sitach całe baldachy kwiatów.
poniedziałek, 14 maja 2018
Podpłomyk z marchewką, marchwiarz
Kolejny przysmak z dzieciństwa, podpłomyk. Mąka, woda, sól
to podstawowe składniki. Można je piec w
piekarniku i przypiekać na patelni.
niedziela, 13 maja 2018
piątek, 11 maja 2018
Chleb żytni na serwatce, pieczony na liściach tataraku
Chleb jest z samej mąki żytniej białej i zamiast wody użyłam serwatki z domowej
produkcji sera. Mąka żytnia biała, serwatka i sól to składniki tego pysznego
chleba.
czwartek, 10 maja 2018
Ciasteczka sezamowe z dodatkiem świeżego tymianku
środa, 9 maja 2018
Pieczone pierogi z pyszną sałatką
Kiszenie kapusty zawsze kojarzy się z późną jesienią, do
którego używamy jesiennych odmian tego warzywa. Kapusta kiszona z letnich
odmian jest również przepyszna, bardziej delikatna, niezbyt kwaśna, jeśli po
ukiszeniu wstawimy ją do lodówki.
wtorek, 8 maja 2018
Czarna Zośka
Przepyszne ciasto, które przywędrowało do mnie z Podkarpacia
od babci Zosi. Pisząc przywędrowało, miałam na myśli nie przepis tylko kawałek
ciasta, którego smakiem i wyglądem byłam zachwycona.
poniedziałek, 7 maja 2018
Liść, orkiszowy chleb dekoracyjny
Ciasto chlebowe z mąki orkiszowej jest mniej stałe i
elastyczne w stosunku do ciasta z mąki pszenicy zwyczajnej. Dlatego chleb z
samej mąki orkiszowej ma mniejszą elastyczność i objętość. W sprzedaży z reguły
są chleby orkiszowe
niedziela, 6 maja 2018
Wracając do wspomnień, deser bez pieczenia
Dawno, dawno temu...Już nawet nie pamiętam, kiedy to było:).
Pamiętacie popularny deser z sera i herbatników? Znany pod nazwą Chatka Babuni, Domek Baby Jagi, Chatka Puchatka czy po prostu Serowy Domek.
sobota, 5 maja 2018
Podpłomyki
Zakwas siedział sobie wygodnie w lodówce. Domowi piekarze
wiedzą, co to znaczy. Podpłomyki, to taka namiastka chleba, całkiem przyzwoita.
piątek, 4 maja 2018
Dwa bliźniaki, chleb z czarnuszką
Czarnuszka, maleńkie, kanciaste, czarne ziarenka o silnym aromatycznym
zapachu i korzennym smaku. Znana od tysięcy lat. Już w Biblii w Księdze
Izajasza w przypowieści o siewcy jest wzmianka na jej temat, cyt.
„Czyż oracz wciąż tylko orze pod zasiew, przewraca i bronuje
swą rolę? Czyż raczej, gdy zrówna jej powierzchnię, nie zasiewa czarnuszki i
nie rozrzuca kminu? Czy nie sieje pszenicy, zboża, jęczmienia i prosa, wreszcie
orkiszu po brzegach? A ktoś poucza go o tym prawie, jego Bóg mu to wykłada.
Zaprawdę, czarnuszki nie młócą saniami młockarskimi ani po kminie nie
przetaczają walca młockarskiego wozu, ale bijakiem wybija się czarnuszkę, a
kminek cepami. Zboże mogłoby ulec zmiażdżeniu; ale nie bez końca młóci je
młockarz.
czwartek, 3 maja 2018
środa, 2 maja 2018
Sok z babki lancetowatej z miodem
Wiosna jest dla mnie okresem bardzo pracowitym.
Lubię spędzać każdy wolny czas na łonie natury, a przy
okazji nie mogę oprzeć się pokusie zebrania czegoś do apteczki domowej.
wtorek, 1 maja 2018
Chleb z natką pietruszki i kefirem
Warto ją hodować zimą na parapecie. Świetnie się do tego celu nadaje korzeń
pietruszki posadzony do ziemi lub wody.