Do ilości sezamu dobrałam odpowiednią ilość pozostałych składników, chciałam
aby sezamu było jak najwięcej.
Dzięki dość dużej ilości sezamu ciastka wyszły chrupiące, pachnące dodatkowo tymiankiem i niezwykle smakowite. Nie są za bardzo słodkie ale o to mi chodziło. Polecam dla dorosłych i dla dzieci!
Dzięki dość dużej ilości sezamu ciastka wyszły chrupiące, pachnące dodatkowo tymiankiem i niezwykle smakowite. Nie są za bardzo słodkie ale o to mi chodziło. Polecam dla dorosłych i dla dzieci!
Ciasteczka sezamowe z dodatkiem świeżego tymianku
Potrzebujemy
- 400g mąki pszennej orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ płaskiej łyżeczki soli,
- 450g zmielonych ziaren białego sezamu, x)
- 200g drobnego cukru,
- ½ szklanki świeżego tymianku, xx)
- 200g schłodzonego masła,
- 4 jajka,
- mąka do podsypywania,
- papier do pieczenia.
x) Ziarna sezamu bez prażenia mielimy tak, aby nie dopuścić do
powstania luźnej pasty. Ma powstać sucha, krucha mąka sezamowa przypominająca
grubo zmieloną mąkę razową.
xx) Z gałązek tymianku ściągamy listki, łodyżki odrzucamy.
- Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia, sól, zmielone ziarna sezamu, cukier i tymianek. Składniki mieszamy do połączenia. Najlepiej zrobić to na stolnicy lub blacie kuchennym. Można oczywiście w malakserze.
- Dodajemy masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciast kruchych do połączenia masła z suchymi składnikami.
- Na koniec dodajemy rozbełtane jajka i łączymy tylko do zebrania ciasta w kulę / nie zagniatamy /.
- Wkładamy ciasto zawinięte w folię spożywczą do lodówki, można na całą noc.
- Ciasto nawet po nocnym pobycie w lodówce jest miękkie. Bierzemy po kawałku ciasta, posypujemy blat mąką i delikatnie wałkujemy na placek o grubości 1cm. Wykrawamy ciastka dowolnej wielkości. Moje mają średnicę 6cm.
- Pieczemy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170-175st do zrumienienia. Zdejmujemy ciasta z blachy jak przestygną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
i poczekaj na jego moderację