Przepyszne ciasto, które przywędrowało do mnie z Podkarpacia
od babci Zosi. Pisząc przywędrowało, miałam na myśli nie przepis tylko kawałek
ciasta, którego smakiem i wyglądem byłam zachwycona.
W trakcie jedzenia
próbowałam smakowo i wizualnie go rozszyfrować. Galaretka, masło w kremie,
kakao, orzechy, brzoskwinie, ciastka, ale nie przyszło mi do głowy, że w całym
cieście jest tylko 2 łyżki mąki.
Było go niewiele więc od razu zaczęłam robić starania aby
dostać przepis i upiec. Babcia Zosia składniki ma zapisane a samo wykonanie
ciasta w głowie:). Z tych karteczek zapisanych przez moją córkę oraz to, co
zapamiętała i przekazała mi już bez zapisek powstał dokładny przepis:).
Kilka uwag, które mogą się przydać. Ciasto można upiec w 2 foremkach, unikniemy
wówczas krojenia ciasta i wtedy rozmiar foremki może być nieco większy a czas
pieczenia odpowiednio skrócony.
Jeśli zdecydujemy się upiec w jednej foremce, proponuję jej rozmiar jak w przepisie. Orzechy można dodać tylko włoskie lub różne połączone dowolnie.
Jeśli zdecydujemy się upiec w jednej foremce, proponuję jej rozmiar jak w przepisie. Orzechy można dodać tylko włoskie lub różne połączone dowolnie.
Zamiast żurawiny tradycyjnie rodzynki. Owoce w puszce też można zmieniać dowolnie. Domowe albo ze
sklepu. Można również użyć mrożonych owoców lub w sezonie świeżych a budyń
ugotować na mleku.
Najbardziej oczarowało mnie samo ciasto. Czarne jak noc, wilgotne z mnóstwem
orzechów i może być bazą do wielu inspiracji. Dlatego nazwałam to ciasto Czarna
Zośka:). Ciasto można nasączyć ale ja nie widziałam takiej potrzeby. Gotowe
ciasto przechowujemy w chłodzie przykryte folią spożywczą. Świetnie się kroi i
smakuje znakomicie.
Czarna Zośka
Składniki na ciasto
·
8 białek,
·
200g cukru,
·
3 żółtka,
·
100g kakao,
·
1 łyżka mąki pszennej orkiszowej jasnej,
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
·
100g orzechów brazylijskich siekanych,
·
100g orzechów włoskich mielonych,
·
100g żurawiny.
1. Mąkę
mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
2. Oddzielamy
żółtka od białek.
3. Białka
umieszczamy w jednej misce do ubicia a żółtka do 2 miseczek. Do jednej 3 żółtka
do drugiej 5 na krem.
4. Ubijamy
pianę z białek. Tuż przed końcem ubijania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy
nadal. Powstanie lśniąca biała masa.
5. Do masy dodajemy 3 żółtka i delikatnie miksujemy.
6. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i
proszkiem do pieczenia. Na koniec orzechy mielone, siekane i żurawinę.
7. Rozlewamy
ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Pieczemy
w temp. nie wyższej niż 180st do suchego patyczka około 25 minut.
9. Schłodzone
ciasto kroimy na 2 część, jedną część ponownie wkładamy do foremki wyłożonej
świeżym papierem, drugą pozostawiamy na blacie kuchennym.
10. Smarujemy
połową kremu ciasto, układamy na kremie ciastka moczone w zimnej kawie. Długość
moczenia ciastek zależy od ich twardości. Biszkopty szybciej namiękają. Domowe
pierniczki dłużej. Chodzi o to, aby ciastka po namoczeniu były miękkie, ale nie
rozpadały się w trakcie ich układania na krem.
11. Po ułożeniu
ciastek, wykładamy na nie pozostałą część kremu i wyrównujemy. Na krem kładziemy drugą część ciasta i pokrojone owoce.
12. Galaretkę
wykładamy na owoce wówczas, kiedy zaczyna tężeć, najpierw wokół brzegów ciasta, aby
zapewnić sobie zabezpieczenie, by galaretka nie spływała z ciasta. Dobrze robić
to stopniowo.
Krem
·
Duża puszka brzoskwiń, u mnie domowe gruszki w syropie,
·
500 ml syropu odsączonych z owoców,
·
4 łyżki cukru,
·
2 budynie śmietankowe bez cukru, po 40g każdy,
·
125 ml wody,
·
1 łyżka mąki pszennej orkiszowej jasnej,
·
5 żółtek,
·
400g miękkiego masła.
1. Owoce
odsączamy od syropu
2. Łączymy
syrop z wodą i cukrem. Jeśli syropu mamy więcej dodajemy mniej wody, jeśli
mniej syropu dodajemy więcej wody. Mieszamy do rozpuszczenia cukru
3. Część
syropu wlewamy do niedużego garnka doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia
i dodajemy rozmieszany budyń z żółtkami i mąką
4. Miksujemy
do połączenia i ponownie stawiamy na palnik z małym gazem
5. Mieszamy
budyń łyżką aż dobrze zgęstnieje i chwilę prażymy /gotujemy /
6. Przekładamy
budyń do miski, przykrywamy i czekamy aż całkowicie wystygnie
7. Miękkie
masło miksujemy, dodajemy po łyżce schłodzony budyń aż do wyczerpania
8. Jeśli
krem jest zbyt rzadki / w zależności od tego jak miękkie było masło /
odstawiamy go na chwilę w chłodne miejsce, aby odrobinę stężał
Dodatkowo
·
2 galaretki dowolnego koloru
·
800ml wrzącej wody
·
Ciastka biszkopty u mnie pierniczki świąteczne
oczywiście bez lukru
·
Kawa prawdziwa lub zwykła zbożowa zaparzona w
kubku
·
Foremka o rozmiarach 30x25cm
·
Papier do pieczenia
Galaretki rozpuszczamy w gorącej
wodzie, odstawiamy, aby wystygła i lekko stężała.
A brzoskwinie z syropu nie wykorzystujemy?
OdpowiedzUsuńDzięki za zwrócenie uwagi! Poprawiłam.
UsuńJakiej wielkosci foremka?Czy moze byc tortownica?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam nie doczytalam dokladnie przepisu
OdpowiedzUsuńRozmiar foremki jest w przepisie 30x25. Tortownica może być ale minimum o średnicy 27cm albo tortownica prostokątna o podobnych wymiarach jak foremka w przepisie.
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Bardzo smaczne ciasto. Zamiast orzechów brazylijskich użyłam laskowych.
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mąki orkiszowej ,może być pszenna?
OdpowiedzUsuńOczywiście, tej mąki jest tak niewiele, że może być każda nawet chlebowa
UsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńJeśli smakuje jak wygląda TO BOMBA👍
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńMam tylko jedno pytanie. Do ciasta idzie
100g kakao?
Tak, dokładnie 100g
UsuńSuper
OdpowiedzUsuńCzy to nie pomyłka...400 gram masła?
OdpowiedzUsuńNie to nie pomyłka. Można dodać połowę masła,
Usuńwówczas krem będzie bardziej budyniowy
i mniejsza warstwa w cieście.