Po odmierzeniu składników, ciasto przygotujemy w trakcie nagrzewania piekarnika. To dość szybko jak na tak pyszne ciasto.
W piekarniku rośnie, ale potem opada delikatnie i równomiernie. Tym się nie przejmujmy. To ciasto bez mąki i proszku do pieczenia. Jedynie, co pozwala mu urosnąć w piekarniku to jajka, cukier trzyma fason a reszta to ciężka artyleria:) Nie ma co przesadzać z dekorowaniem i dodatkowo dokładać kalorii.
16. 12.2013 | 08:12
Potrzebujemy
1.
6 żółtek,
2.
250g utartych
migdałów,
3.
200g cukru pudru,
4.
200g miękkiego
masła,
5.
1-2 łyżki ekstraktu
z wanilii
6.
½ łyżeczki
cynamonu,
7.
40g delikatnej,
drobno mielonej kawy prawdziwej,
8.
piana z 6 ubitych
białek.
Masło miksujemy do białości dodając cukier. Następnie
kolejno żółtka i miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy starte migdały,
kawę, wanilię i cynamon. Na koniec dodajemy
pianę z ubitych białek i delikatnie mieszamy. Do natłuszczonej tortownicy o
średnicy 21-25cm wylewamy ciasto, wyrównujemy wkładamy do piekarnika nagrzanego
do 180st. na 30-35 minut, do suchego patyczka.
zapowiada się przepysznie
OdpowiedzUsuńMargot polecam, jeśli ktoś lubi smak i zapach kawy.
Usuń