Okrągła cukinia wygląda zjawiskowo i smakuje wybornie. Prawdopodobnie to warzywo nie wchłania metali ciężkich, więc młode egzemplarze można jeść na surowo i ze skórką.
Jest wygodniejsza do nadziewania od swojej podłużnej siostry, równie pysznej.
Rodzaj farszu można komponować w/g własnego uznania i wyobraźni. Tym razem
główne składniki nadzienia to mięso mielone, kasza jaglana i koncentrat
pomidorowy.Wpadłam na pomysł wykładania naczynia do zapiekania liśćmi kapusty,
zamiast smarowania naczynia do zapiekania oliwą, czy wykładania go papierem do
pieczenia. To w przypadku zapiekania warzyw w całości lub nawet kawałków mięsa.
Można wykładać samo dno jak i boki naczynia.
Te ułożone na dnie naczynia,
szczególnie liście jasne i przy pieczeniu mięsa są bardzo smakowite.
Nie musimy kupować całej kapusty. Na warzywniaku
dostaniemy za darmo świeże liście zdjęte z kapusty, które dość często zostawiają kupujący.
Możemy również użyć kapusty pekińskiej albo liści chrzanu, jeśli macie do nich dostęp.
Faszerowana cukinia na okrągło
Potrzebujemy
- 300g łopatki lub
schabu karkowego,
- 4 okrągłe cukinie,
- 1 duży liść kapusty
do wyłożenia formy,
- 90g koncentratu
pomidorowego
- 1-2 cebule cukrowe,
- 1-2 ząbki czosnku,
- garść świeżej
bazylii,
- kilka listków
lubczyku,
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej EKO,
- 80-100g sera
mozzarella,
- 2-3 łyżki oleju lub klarowanego masła,
- sól,
- pieprz,
- świeża papryczka
chili lub w płatkach..
- Mięso mielimy przez
maszynkę.
- Do garnka lub na
patelnię z odrobiną oleju dodajemy pokrojoną drobno w kostkę cebulę,
następnie czosnek i papryczkę chili. Podsmażamy kilka minut. Przekładamy
zawartość do miski.
- Na te samą patelnię
wrzucamy zmielone mięso i smażymy od czasu do czasu mieszając do lekkiego
zrumienienia. Przekładamy do miski z cebulą.
- Do garnka wrzucamy opłukaną kaszę jaglaną, wydrążony środek cukinii pokrojony w kostkę i koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut.
- Następnie do garnka z kaszą
dodajemy wcześniej uprażoną cebulę z czosnkiem i chili, oraz usmażone mięso.
Prażymy na małym ogniu około 5 minut do połączenia smaków i
odpowiedniej konsystencji. Farsz do nakładania powinien być dość gęsty.
- Zdejmujemy z ognia doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną bazylię i lubczyk
- Cukinię myjemy i osuszamy.
Odcinamy wierzch / czapeczkę /.Wydrążamy środek łyżeczką, zostawiając
około centymetra miąższu w cukinii. Wydrążony miąższ wykorzystujemy do
farszu. Cukinię w środku posypujemy delikatnie solą, pieprzem i napełniamy
przygotowanym farszem.
- Naczynie do
zapiekania wykładamy umytym i dobrze pokrytym olejem liściem kapusty.
Układamy na nim cukinie również posmarowane z wierzchu olejem. Czapeczki
układamy obok.
- Naczynie przykrywamy
papierem do pieczenia i obwiązujemy sznurkiem bawełnianym namoczonym w
wodzie. W papierze robimy kilka dziurek do ujścia pary. Jeśli mamy
naczynie do zapiekania z pokrywą, możemy jej użyć zamiast papieru. Jednak
sposób z papierem jest całkiem dobry, bo cukinia szybciej się piecze.
- Wstawiamy do
piekarnika nastawionego na 195-200st. na 35-45 minut w zależności od
wielkości i grubości ścianek cukinii. Powinna być miękka i jednocześnie
jędrna. Jeśli lubimy bardziej twardą, pieczemy krócej.
Następnie zdejmujemy papier i górę cukinii posypujemy startym serem. Zapiekamy do jego roztopienia. Czapeczki układamy na wierzch cukinii przed podaniem.
Świetny przepis, sama uwielbiam łączyć cukinię z mielonym mięsem :) opcja faszerowana polecam też z papryką :) Uwaga z sosem na białe bluzki damskie!!! Sama już podczas robienia tego dania( sic!) 3 razy ubrudzilam
OdpowiedzUsuń