Chleb pieczony na bazie sfermentowanych płatkach zbóż i
ziaren.
Jeśli pieczemy chleb czy to na zakwasie czy na drożdżach warto moczyć różnego
rodzaju płatki zbóż, ziarna, orzechy,
To żadna dodatkowa praca, wręcz przeciwnie. Wkładamy wszystko do miski i odstawiamy do fermentacji.
Chleb upiekłam w 3 foremkach. Jedna z nich jest taka nietypowa, ale w przepisie podałam 3 nieduże identyczne foremki. Można oczywiście użyć innych dowolnych foremek.
Chleb ze sfermentowanych płatków zbóż i ziaren
Wieczór dzień przed pieczeniem chleba, zaczyn etap I
- 80g zakwasu żytniego,
- 500g letniej wody,
- 150g mąki żytniej razowej,
- 50g płatków owsianych górskich,
- 50g płatków jęczmiennych,
- 50g płatków jaglanych,
- 50g płatków gryczanych,
- 50g siemienia lnianego,
- 50g sezamu,
- 50g pestek słonecznika,
- 50g pestek dyni.
- 750g zaczynu, / całość /
- 100g mąki orkiszowej jasnej,
- 100g mąki pszennej chlebowej,
- 100g mąki żytniej białej,
- 1 łyżeczka płynnej melasy lub miodu
- 300g ciepłej wody.
Do przefermentowanego zaczynu dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką do dobrego połączenia. Pozostawiamy na 3 maksymalnie 4 godziny. Ciasto powinno podrosnąć i nie pozwólmy, aby całkowicie opadło.
- Cały zaczyn z etapu II
- 150g mąki pszennej chlebowej,
- 20 -25g soli,
Ponownie mieszamy ciasto do połączenia i przekładamy do 3 foremek o rozmiarach 20x11 Pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia. U mnie rosło 2,5 godziny.
Pieczemy w 230st. Po 15 minutach zmniejszamy temp. do 200st i dopiekamy 30-35 minut.
Cudowny chleb, wielokrotnie przeze mnie wypiekany. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń